IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
09:42 | 18 декември 2020
Обновен: 02:07 | 30 май 2023

Децата продължават с е-училището вкъщи. Как да вземем помощта?

Доходната граница за получаване на средствата е 915 лева на член от семейството

По материала работи: Ставри Таргов
Децата продължават с е-училището вкъщи. Как да вземем помощта?

Малчуганите от детските градини и учениците от начален етап ще се върнат в класните стаи след Нова година, но за тези от 5-и до 12-и клас дистанционното обучение продължава.

Децата от прогимназиален етап (от пети до седми клас) не могат да стоят вкъщи сами, тъй като са малолетни. Техните родители ще могат да се възползват от COVID помощта за деца до 14 години, като тя ще се изплаща на родителите спрямо дните, в които децата не учат. Няма ограничение това да са повече от 10 дни, заявиха от Агенцията за социално подпомагане пред „Монитор“.

За учениците от 5-и до 12-и клас ще започне поетапно връщане в класните стаи, като за това ще се реши след Нова година. Това означава, че ако прогимназистите останат у дома до средата на януари, техните родители ще имат право на месечна помощ за 10 работни дни, ако са в неплатен отпуск и отговарят на изискванията.

Родителите, които се притесняват за здравето на децата си, имат възможност да подадат заявление те да преминат към дистанционно обучение и да ги задържат в къщи. От началото на година вече са подадени над 1000 такива. Преминаването към дистанционно обучение по желание на родителите става след разрешение от регионалния образователен инспекторат.

За детските градини също има възможност малчуганите в предучилищните групи, за които посещението е задължително, да останат и дома. След молба от страна на кмета до образователният министър, той може да разреши на 5 и 6-годишните от дадена община да не се пишат отсъствия, а техните родители също ще имат право на помощ ако са в неплатен отпуск и отговарят на изискванията.

Преди забавачките да бъдат затворени централно Вълчев бе издал заповеди за 11 общини, с които децата в задължителна предучилищна възраст могат да отсъстват от детска градина или училище по решение на родителите и отсъствията им след това да бъдат извинени.

Всички те обаче изтичат преди детските градини отново за заработят, затова кметове на общините, които искат да приложат тази практика, трябва да подадат отново молби до образователния министър. децата в забавачките – за дните, в които те останат

От социалното министерство обясниха пред „Монитор”, че ако въпреки отварянето на забавачки и школа, детето учи в дистанционна форма на обучение, а родителят е в неплатен отпуск или е безработен от началото на пандемията, също има право да получи помощ.

Социалният министър Деница Сачева обяви, че COVID помощта за родители на деца до 14 години ще продължи да действа през цялата 2021-а. Миналата седмица просветният министър Красимир Вълчев заяви, че не очаква цялостно подобрение на ситуация до края на пролетта и до април-май в училища ще се прилага ротационни принцип и учениците редуват присъствени и онлайн часове.

Това означава, че родителите на хлапета от пети до седми клас ще могат да кандидатстват за помощ спрямо дните, които се налага децата да са в къщи. От МОН вече бяха изпратили примерни графици за ротация на класовете и спрямо тях учениците от даден випуск не се задържаха у дома за повече от две седмици. Причината за това, че на третата седмица спадала мотивацията за учене онлайн уроците.

При карантиниране на група в детската градина или клас в училище и преминаване към онлайн обучение, родителите могат да кандидатстват за помощта.

Размерът й се определя от броя на децата до 14-годишна възраст и броя на работните дни, в които те не посещават училище или детско заведение.

Така наречената ковид помощ може да се използва няколко пъти, ако се налага детето да бъде карантинирано или пък в онлайн обучение, т.е. не е с фиксиран период.

Ако детето не посещава училище, детска градина или ясла поради въведени ограничения за срок над 10 работни дни от месеца, то семейства с едно дете до 14-годишна възраст, размерът на помощта е равен на размера на месечната минимална работна заплата (610 лв. за 2020 г.), а от началото на следващата година – 650 лв, поради увеличение на минималната работна заплата.

За семейства с две и повече деца до 14-годишна възраст, не посещаващи училище или детско заведение, размерът на помощта е равен на 150 на сто от размера на месечната минимална работна заплата (915 лв. за 2020 г.).

Така, при въведени ограничения в училище или детското заведение за срок от 6 до 10 работни дни от месеца помощта за семейства с едно дете до 14-годишна възраст, ще е 305 лв. за 2020 г. или 325 лв. за 2021г., спрямо увеличението на минималната работна заплата.

Семейства с две и повече деца до 14-годишна възраст пък ще получат помощ в размер на 457,50 лв. за 2020 г. ако малчуганите са у дома от 6 до 10 работни дни.

При въведени ограничения за срок до 5 работни дни от месеца, за семейства с едно дете до 14-годишна възраст, не посещаващо училище или детско заведение, размерът на помощта е 152,50 лв. за 2020 г., а за семейства с две и повече деца размерът на помощта е 228,75 лв. това показват изчисленията на АСП.

Доходната граница за получаване на средствата е 915 лева на член от семейството. Това означава, че семейство с едно дете ще има право да получи помощта, ако месечният му доход е до 2745 лв. Семейство с 2 деца ще има право да получи помощта, ако месечният му доход е до 3660 лв.

Коментари

Новини Варна