IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
09:30 | 21 декември 2020
Обновен: 21:40 | 19 април 2024

Имаш електронен акт от КАТ – връчват ти го на канала за ГТП. Засега идея, но…

Oбщинско видеонаблюдение също може да бъде включено в пътния контрол

По материала работи: Слав Велев
Имаш електронен акт от КАТ – връчват ти го на канала за ГТП. Засега идея, но…

Шофьорите, имащи електронен акт, но неиздължили се към КАТ, да ги получават когато минават с колите си през Годишен технически преглед. Такава е идеята на Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи. По думите му, доскоро системата с връчването на електронни фишове не е била работеща, тъй като полицаите е трябвало да издирват нарушителите на пътя.

 

"В момента мобилни екипи на Пътна полиция могат при проверка на автомобила да установят дали има невръчени фишове и съответно да ги предаде на шофьора. Каква обаче е гаранцията, че всеки нарушител ще бъде спрян, за да получи електронния си фиш, който след това да заплати? Според нас много по-ефективно и улесняващо би било те да се събират на пунктовете за годишен технически преглед. Те са хиляди и всеки автомобил задължително преминава през един от тях годишно. Както вързаха системите и ако нямаш платен местен данък, не можеш да минеш през прегледа, по същия модел може да се направи и със системата на Пътна полиция. Това би улеснило както системата на МВР, така и шофьорите или поне съвестните сред тях", смята той. Тодоров твърди пред "Монитор", че според него основният проблем в България е, че при борбата с войната на пътищата се обръща внимание най-вече на размера на санкциите и наказанията.

 

"Проблемът е, че голяма част от тях не се събират и налагат. В държави като Франция и Германия процесът е изключително опростен. В момента, в който някой превиши скоростта и това се засече с камера, директно издърпват от банковата сметка парите от глобата, което след това, разбира се, може да се обжалва. Щом работи в държави с утвърдена демокрация, може и у нас . На мен лично ми се е случвало в Холандия да превишавам скорост с кола под наем и директно бях санкциониран, а превишението беше от порядъка на 12 км/час", посочи експертът. Според него големият брой нарушения на пътя се дължи на това, че все още няма достатъчно брой камери – републиканската пътна мрежа е 20 хил. км, за тях Пътна полиция разполага с 250 камери – и мобилни, и стационарни. Тодоров настоява, че към следенето за нарушения трябва да се включат и камерите на ТОЛ системата, освен за наличието на винетки – а те са към 400.

 

"Имаме и така наречените броячки на АПИ, които са 330. Отделно във всеки голям град има общинско видеонаблюдение, което също може да бъде включено в пътния контрол, но това не се прави. В момента имаме над 1000 камери, които не се използват за тази цел и това неизползване в крайна сметка дава възможност на шофьорите да превишават скоростните режими. Например в отсечката на магистралата София-Бургас, която е дълга 330 км, има само на 4 места стационарни камери и ако се появят 1-2 полицейски коли с мобилни, а това е крайно недостатъчно", настоява той.

 

Коментари

Новини Варна