IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
08:50 | 24 декември 2020
Обновен: 05:40 | 20 април 2024

Ще се учи ли и как? Какво мъдрят чиновниците от МОН при нова ковид вълна?

Превключване за малките и големите след Нова година. След 4 януари започват присъствени практики и изпити

По материала работи: Слав Велев
Ще се учи ли и как? Какво мъдрят чиновниците от МОН при нова ковид вълна?

Ако ситуацията с коронавируса се усложни след Нова година, независимо дали ще е заради новия щам или не, е възможно всички ученици отново да се върнат на обучение от вкъщи, както беше досега. Това е част от плана за превключване между присъствено и дистанционно обучение, който се следва сега и ще важи при евентуална следваща вълна на COVID-19.

 

„Превключване означава и всички да минат в електронна среда. Превключваме в зависимост от ситуацията, както беше тези три седмици”, посочи пред „Труд” просветният министър Красимир Вълчев и допълни, че решенията ще се взимат седмица за седмица.

 

По думите му засега има три сигурни неща. Първото е, че ако няма чувствително влошаване на ситуацията, малките ученици от 1. до 4. клас и детските градини ще учат присъствено от 4 януари.

 

„Другото е, че поне първата седмица от януари учениците от 5. до 12. клас ще учат в електронна среда. Третото е, че вероятно ще стартираме с определени дейности, които не могат да се провеждат в електронна среда. Една част от практиките трябва да се проведат, има и изпити в индивидуална, самостоятелна форма на обучение, които трябва да се проведат”, обясни Вълчев.

 

Не се изключва напълно възможността с още малко да увеличим продължителността на учебната година, но това няма да попречи за приема в университет, дори и да са 10 дни. За 1. до 6. клас това вече беше направено с две седмици. Изпити в края на годината на този етап също ще има.

 

Според първоначалните проучвания 20% от учителите искали да се ваксинират, 15% не искат, а останалите ще изчакат, за да решат. Самият Вълчев ще се ваксинира.

Коментари

Новини Варна