IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
09:10 | 28 декември 2020
Обновен: 23:02 | 16 април 2024

АПИ напомня: Над 180 хил. винетки изтичат. Вижте къде и как да ги подновите

120 хиляди шофьори с увреждания трябва да подадат заявления за безплатно пътуване още през януари

По материала работи: Слав Велев
АПИ напомня: Над 180 хил. винетки изтичат. Вижте къде и как да ги подновите

През отиващата си година са били издадени 227 725 безплатни винетки на хора с увреждания, като над половината от тях - 119 814 броя, изтичат още през януари 2021 г.  За това предупреди Агенция "Пътна инфраструктура", която отговаря за пътните такси.

 

Общо малко над 180 хиляди безплатни винетки са с валидност, която изтича през първата трета на годината, т.е. в интервала януари - април. 

 

Въпреки ковид кризата и ограниченията за пътуване в първия й етап, които засегнаха всички шофьори, АПИ и правителството решиха, че няма нужда от удължаване на е-винетките за 2020 г.

 

Безплатните винетки са хора с увреждания се поемат от бюджета (разходът е за сметка на пътната агенция и е общо 22 млн. лева). Право на безплатна едногодишна е-винетка имат хора с над 50% намалена работоспособност, както и семейства, които отглеждат деца с трайни увреждания. Правото е за един автомобил с мощност на двигателя до 160 конски сили.

 

НАПЪТСТВИЯ

 

Валидността на винетките може да се провери на https://check.bgtoll.bg, на сайта на АПИ www.api.bg и на сайта www.bgtoll.bg. 

АПИ съветва хората, които желаят и могат да се сдобият с безплатна винетка, да подадат заявление в дирекция "Социално подпомагане" по настоящ адрес - лично, с писмо или по електронен път с електронен подпис. Срокът за обработка на тези документи е 7 дни. Агенцията за социално подпомагане изпраща всекидневно обработените заявки на Агенция "Пътна инфраструктура", която издава е-винетката в рамките на следващия работен ден.

При прехвърляне на собствеността, смяна на регистрационните табели или бракуване на автомобила до т3 работни дни човекът, който има право на безплатна винетка трябва да уведоми АПИ, за да може да получи нова безплатна винетка до изтичането на валидността на първата.

При затруднения може да се потърси консултация от центъра за обслужване на клиенти на Националното тол управление на тел.: 0700 10 876 или в писмен вид на e-mail: info@bgtoll.bg.

 

Коментари

Новини Варна