IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
България
11:50 | 29 декември 2020
Обновен: 01:53 | 24 април 2024

На Нова година в ресторант: Празнуваме до 00:30

Предложението на Марияна Николова дискриминира бранша, ревнаха ресторантьори

По материала работи: Слав Велев
На Нова година в ресторант: Празнуваме до 00:30

Снимка: PIXABAY

 

Празнуваме Нова година в ресторанта на хотела до 00:30 ч. Това предложение направи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в ефира на bТВ. Очаква се то да обсъдено по-късно днес с представители на Националния оперативен щаб, предаде "Монитор".

 

По думите на Николова в условия на криза бизнесът е изключително гъвкав по отношение на ценовата си политика. 

 

"В СПА пакетите имаме намаляване на цените. Ако досега имаше 30-40% резервации в курортите, в някои от хотелите вече са 50 на сто", поясни тя, като допълни, че в новогодишната нощ няма да бъде допускано провеждането на различни програми. Проверките на Бъдни вечер пък са показали, че туристите приемат съвсем спокойно обстановката и не нарушават противоепидемичните мерки.

 

Според вицепремиера българите отново трябва да помогнат за спасяването на сезона, но не липсват и резервации от балканските страни -  Северна Македония, Сърбия и Турция. 

 

Във връзка с ваксината срещу COVID-19, ресорният министър подчерта, че според нормативната база и регламентите у нас ваксинацията е доброволен акт и за момента не се предвижда задължителното й въвеждане при посещение на място за настаняване. Припомняме, че преди дни хотелиери от Велинград изявиха желание да приемат гости в своите обекти, но само след представяне на отрицателен PCR или антигенен тест.

 

В отговор на въпрос относно видеоклип, който показва строителство на плажа в Китен, Николова заяви, че проверката на ресорното й ведомство е установила, че строежът е в частен имот, а не на плажната ивица.

 

"Сезирали сме Регионалните инспекции по околната среда и водите и Дирекцията за национален и строителен надзор по този въпрос", категорична бе тя. Допълнителни данни от проверките сочат, че до момента брегът не е бил увреден. Тя припомни за подобен случай в Созопол, където багери разораваха плажната ивица. На извършителят е поискана административнонаказателна отговорност, изчаква се да бъде определен и размерът на санкцията, която ще трябва да заплати концесионерът. 


Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България заявяват категоричното си несъгласие с поредната дискриминация за нашия бранш! Това се казва в позиция на двете браншови организации, изпратена до медиите.

 

"Тази сутрин вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова обяви, че ще предложи работното време на ресторантите в хотелите за Нова година да бъде удължено до 00.30 часа. В същото време заведенията извън хотелите остават затворени, което е недопустим двоен стандарт и съсипва бизнеса на колегите ни, които разчитат на сезонния туризъм!", подчертават от БАЗ и СЗБ.

 

Те припомнят, че са подкрепили отварянето на ресторантите в хотелите до 22 часа, за да има все пак къде да се хранят техните гости. "Сега обаче се прави опит да се официализират новогодишните тържества, които са забранени за останалата част от заведенията", добавят двете организации, предаде БГНЕС.

 

"Няма как да бъдем убедени, че ресторант в хотел е по-безопасен от такъв извън него. Съгласни сме с г-жа Николова, че е по-добре празненствата да се провеждат в контролиране среда, а не по стаите. Същото твърдим отдавна. Но подчертаваме, че това важи и за събирания в частни домове на големи групи от хора без спазване на противоепидемичните мерки. И беше по-добре тържествата да се провеждат в заведения, където се направиха огромни инвестиции за осигуряване на безопасна среда. За съжаление вече е късно да се вземе решение за отваряне и на останалата част от сектора за Нова година, защото от днешна дата до 31 декември, едно заведения няма как да се подготви и да събере резервации", се казва в позицията.

 

"Водени от горното настояваме да не се взима решение за отваряне на ресторантите в хотелите до 00.30 часа на 31.12.2020 г., което определяме като дискриминационно за останалата част от колегите ни. Категорично отказваме да бъдем единствената изкупителна жертва и отново да понесем последствията на евентуално ново разпалване на епидемията след празниците", заявяват от БАЗ и СЗБ. 

Коментари

Новини Варна