IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
17:00 | 9 януари 2021
Обновен: 18:25 | 19 април 2024

Радев: Равнопоставената предизборна кампания е изключително важна

Президентът се срещна с четири извънпарламентарни формации

По материала работи: Слав Велев
Радев: Равнопоставената предизборна кампания е изключително важна

Равнопоставената предизборна кампания е изключително важна, за да бъде следващият парламент реално отражение на волята на българите. Това заяви президентът Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 се срещна с четири извънпарламентарни формации като част от поредицата консултации за определяне датата на предстоящия парламентарен вот и организацията за провеждането му. В срещата на „Дондуков“ 2 участва и вицепрезидентът Илияна Йотова, съобщиха от прессекретариата на Президентството, предаде "ДНЕС.bg".


Със среща с ръководството на партия „Има такъв народ" започнаха днешните консултации при президента за обсъждане на организацията и провеждането на предстоящите парламентарни избори. Разговорите се провеждат при закрити врата. Лидерът на формацията Слави Трифонов не присъства на срещата.

По време на срещата беше обсъдена сигурността при машинния вот, както и възможността за предоставяне на възможност за снимане с лични телефони в реално време в изборните секции за постигане на повече прозрачност и доверие в изборния процес. Обща бе позицията, че е важно възможно най-скоро да има яснота за доставката и подготовката на машините за гласуване, както и за здравния протокол за изборите.

Представителите на „Има такъв народ“ призоваха организацията на изборите и датата, на която ще се проведат те, да бъдат такива, че максимално да бъде насърчено участието на гражданите във вота. Обсъдена бе възможността за законодателна промяна, с която да се даде възможност и представители извънпарламентарни партии да участват в секционните избирателни комисии, за да могат те да бъдат попълнени в случай на необходимост, а и за постигане по-голяма прозрачност на изборния процес.

Румен Радев отбеляза, че основната цел остава да се запази здравето на българските граждани и да се гарантира тяхното право на глас и доверие в честността а вота.

Зам.-председателят на партия „Има такъв народ“ Тошко Йорданов заяви, че ще е съобразят с всяка дата за провеждане на парламентарните избори, която президентът определи.

Последва среща с ръководството на обединението „Демократична България“. Доверието в изборния процес може да се повиши значително, ако се въведе възможност членове на секционните комисии, застъпници и наблюдатели да заснемат и излъчват в реално време отварянето на урните, броенето на всяка бюлетина и оформяне на протокола, заяви президентът Радев в началото на срещата.

 Съпредседателят на формацията Христо Иванов отправи три искания: ЦИК максимално бързо да публикува подробен здравен протокол, на второ място въвеждането на пощенско гласуване, на трето място видеоизлъчване - стрийминг от момента, в който във всяка секция се преброяват гласовете и се съставят протоколите е изключително важна мярка.

Обща бе позицията, че трябва да се осигури достъп на независими наблюдатели и експерти до обезпечаването на машинното гласуване. Необходими са гаранции за сертифицирането, транспортирането, одитирането на машините, коректното преброяване на контролните отрязъци, превенция срещу софтуерни и хардуерни вмешателства, беше подчертано по време на срещата.

Президентът настоява за членовете на комисиите и за гласоподавателите държавата да осигури лични предпазни средства, а здравните власти да разпишат ясни инструкции за спазване на противоепидемичните мерки в изборните помещения. „Средствата изобщо не са големи, ако държавата гарантира на всеки български гражданин, който отива да гласува, пакет лични предпазни средства – маска, ръкавици, дезинфектанти. Това ще покаже отговорно отношение към изборния процес и че държавата мисли за своите граждани и тяхната сигурност“, подчерта  Радев.
 
По време на срещата беше обсъдена възможността за равнопоставен достъп на участниците в изборите до ефирно време в националните медии.

Държавният глава се срещна и с представители на гражданската платформа „Изправи се.БГ“. "Ние не трябва да насаждаме недоверие към този машинен вот. Напротив, той трябва да се ползва с голямо доверие и затова ще разчитаме и на извънпарламентарните партии да участват в процеса на проверка и одитиране на машините. И когато се знае, че минимум с контролна извадка може сверен контролния отрязък с електронната партия, аз се надявам, че няма да се стигне до злоупотреби. Но това трябва да бъде ясно разписано в алгоритми, процедури, методики, които към момента още няма посочени", настоя президентът по време на срещата.

Представителите на сдружение „Изправи се.БГ“ и "Отровното трио“ заявиха, че ще предложат на останалите извънпарламентарни демократични субекти създаването на паралелна гражданска платформа, която да наблюдава организацията на изборите и изборния процес, да извърши паралелно броене и да обяви резултатите от гласуването във всяка секция.

Заради неяснотите около доставката на машини за гласуване лидерът на партньорската мрежа Мая Манолова обвини институциите в саботаж. От т.нар. Отровното трио предложиха активна регистрация преди избори, гласуване по пощата и задължителна ваксинация на членовете на секционните избирателни комисии.

Според Румен Радев обаче това би било трудно постижимо особено в малките населени места.

Последната среща бе с ръководството на партия „Възраждане“. Лидерът на формацията Костадин Костадинов подчерта, че е най-добре изборите да се проведат колкото се може по-рано.

„Ние подкрепяме датата 28 март, като, разбира се, за да може да бъдат ангажирани голям брой хора, които да излязат, за да може изборният процес да е представителен и да има висока избирателна активност", смятат от партията.

Сред обсъдените теми бе необходимостта от промяна в Изборния кодекс, който в сегашния си вид ощетява малките формации от гледна точка на медийното отразяване. От „Възраждане“ изтъкнаха също така липсата на контрол върху работата на социологическите агенции в рамките на изборния ден.

Утре срещите на президента с извънпарламентарни формации продължават. Очаква се до края на януари Радев да насрочи с указ дата за провеждане на парламентарните избори.

Още политически новини четете на "ДНЕС.bg"

Коментари

Новини Варна