IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
14:45 | 22 януари 2021
Обновен: 23:17 | 22 март 2024

Партиите се вписват за вота до 17 февруари. Kампанията започва на 5 март

Листите трябва да се регистрират до 2 март

По материала работи: Слав Велев
Партиите се вписват за вота до 17 февруари. Kампанията започва на 5 март

Партиите и коалициите, които искат да участват на парламентарния вот на 4 април, трябва да се регистрират в ЦИК до 17 февруари, а самата предизборна кампания стартира на 5 март. Това става ясно от хронограмата за изборите, приета от ЦИК, предаде "Монитор".

Инициативните комитети, които издигат независими кандидати, пък ще подават заявления за регистрация в РИК до 22 февруари. Ако ЦИК е отказал регистрация, а съдът е отменил това решение, комисията ще трябва да впише за участие дадената партия в срок до 27 февруари. Пак до същата дата партиите имат право на поправка, ако искат да сменят името на коалицията, в която се явяват или пък дадена формация се откаже от нея. ЦИК на свой ред трябва да заличи напусналите партии от предизборното обединение до 2 март.

До 2 март е и срокът, ако някоя формация съвсем размислили и се откаже да се явява на изборите за НС. Партийните листи пък се регистрират в РИК, а срокът за това също е 2 март.  Ако някой от кандидатите се откаже, той може да бъде заменен в листата до 4 март. Възможни са и промени в последния момент, но само ако някой от кандидатите почине или пък изпадне в трайна невъзможност да участва във вота, като такива корекции в листите трябва да се направят до 27 март.

Жребият за номерата на бюлетините от ЦИК трябва да се проведе  на 3 март. План- сметката за вота и колко пари ще струва неговото организиране ще стане ясно след  7 март, когато трябва да бъде приета от МС. Отново до 7-ми ЦИК ще определи и мандатите за всеки район, както и правилата за машинното гласуване. До 48 дни преди вота трябва да са ясни и секциите и броя на избирателите в тях. Секциите в болници, домове за стари хора, кораби и затвори пък ще се определят само три дни преди вота.

Хората с трайни увреждания ще могат да заявят подвижна урна до 20 март. В хронограмата няма детайли относно подвижните урни за карантинираните, тъй като тези промени в закона не са минали все още на второ четене в НС. Едва след това ще бъде направена и корекция в хронограмата.

Пак до 20 март е крайният срок, ако искаме да гласуване по настоящ, а не по постоянен адрес. Само кандидатите за депутати, членовете на ЦИК и РИК, както и наблюдателите имат право да гласуват на друго място, различно от постоянния или настоящия им адрес. 

В полунощ на 2 срещу 3-ти март спира агитацията и влиза в сила забраната за огласяване под каквато и да е форма на резултати от допитвания до общественото мнение.  Застъпници и наблюдатели за дадена формация пък могат да се правят до ден преди изборите. ЦИК обявява крайните резултати от вота до 8 април, а публикуването на имената на избраните депутати трябва да стане до седмица по-късно.  До 4 май пък всички партиите трябва да дадат отчети си пред Сметната палата за разходите по време на кампанията.

Паралелно с това върви и подготовката за вота в чужбина. Още до 7 февруари посланиците трябва да поискат от чуждите държави съгласие за откриване на секции на тяхна територия – там където е нужно, тъй като в някои от страните режимът е само уведомителен. До 9 март българите зад граница пък ще трябва да заявят писмено или електронно чрез сайта на ЦИК, че ще гласуват. До 13 март  ЦИК ще определи и  местата в държавите, в които ще се образуват секции. Самите секции ще бъдат назначени до 22 март, като това ще стане след консултации с партиите и организациите на нашенците в чужбина.

Коментари

Новини Варна