IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
11:15 | 29 януари 2021
Обновен: 13:40 | 22 април 2024

НС реши: Разследващ прокурор ще следи главния

Той ще се избира от Пленума на Висшия съдебен съвет

По материала работи: Слав Велев
НС реши: Разследващ прокурор ще следи главния

Разследващ прокурор ще може да разследва главния прокурор и ще бъде с мандат 5 години, а не както беше предложено първоначално – 7 години. Той ще се избира от Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) с не по-малко от 15 гласа с явно гласуване, въпреки че от съвета излязоха с отрицателно становище по отношение на това предложение.

Разследващият главния прокурор става факт с приетите на второ четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Законопроектът беше внесен от ПГ на ГЕРБ, предаде БГНЕС.

Приемането на текстовете стана след като кворумът се събра от втория път и беше съпроводен с дебати.

Филип Попов от БСП попита дали с фигурата на прокурор по разследването на главния прокурор не се създава поредният „Франкещайн” в правната наука.

"Целта на законопроекта е да представи механизма с помощта, на който да бъде разследван главният прокурор. В усилията си вносителите са създали нова процесуална фигура прокурор, по разследването срещу главния прокурор. Нека се опитаме да разберем това правно новаторство и се помъчим да разберем що е то прокурор по разследването срещу главния прокурор и дали не е поредният Франкенщайн в правната наука, роден от управляващото мнозинство. Дали той е способен да реши задачата, за която е създаден. За да си отговорим, трябва внимателно да изследваме предложения законопроект", коментира Попов.

По думите му трябва да се потърси отговор на това кой предлага тази фигура и кой го избира.

"Отговорите на тези въпроси са крайно незадоволителни и рисуват един магистрат само и единствено прокурор, предложен от прокурори, и в края на мандата си се връща отново при колегите си прокурори, подчинен на обекта на своите разследвания", заяви още Филип Попов.

Според него от кумова срама управляващите са предложили да отпадне разпоредбата, даваща възможност на главния прокурор или неговите заместници да изменят актовете му.

Според Христиан Митев от НФСБ няма нищо изключително във възможността отделни действия по разследването на главния прокурор да се извършват от следовател от Специализираната прокуратура.

"В параграф втори нищо изключително не се случва от това, което се случва по всички разследвания по наказателни, досъдебни производства в България, а именно възможността да се извършват отделни действия по разследването от следовател, в случая от следствения отдел от Специализираната прокуратура. Ръководството на цялото досъдебно производство ще се извършва от прокурора, който разследва главния прокурор", обясни Митев и добави, че към този момент не може да се каже дали този механизъм ще бъде одобрен.

От своя страна Крум Зарков от БСП заяви, че не вижда смисъл от създаването на новата фигура.

„Какъв е смисълът от създаването на новата фигура, след като всичко ще върви както досега. Тази фигура е безсмислена”, бе категоричен депутатът и добави, че най-вероятно много скоро ще бъде необходимо да се правят нови промени.

Вносителят на законопроекта Красимир Ципов от ГЕРБ заяви, че има нужда от такава фигура и те застават зад тази си позиция.

„Трябва да се въведе една такава фигура, за да се изпълнят направените препоръки към нас от страна на нашите европейски партньори и да се отговори на обществените очаквания“, заяви той и подчерта, че текстовете са претърпели редица промени между първо и второ четене.

Депутатите продължиха с гледането на първото четене на промените в Закона за концесиите.

А в рамките на петъчния парламентарен контрол ще участват четирима министри от кабинета. На депутатски питания ще отговарят министърът на енергетиката Теменужка Петкова, на вътрешните работи Христо Терзийски и други.

 

Коментари

Новини Варна