IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 31°
България
16:50 | 29 януари 2021
Обновен: 04:47 | 14 юли 2024

АПИ е сключила договор за проектиране на АМ „Черно море“

Предвижда се новото трасе да започва от АМ „Хемус“ около с. Слънчево и да пресича Варненско-Белославското езеро

По материала работи: Слав Велев
АПИ е сключила договор за проектиране на АМ „Черно море“

АПИ е сключила договор за проектиране на АМ „Черно море“, стана ясно от отговор на регионалния министър Петя Аврамова по време на парламентарния контрол. Изработването на разширен идеен проект и подробен устройствен парцеларен план на АМ „Черно море“ ще струва 9,5 млн. лв. с ДДС, след проведена процедура по Закона за обществените поръчки, предаде ВарнаУтре.

АМ „Черно море“ е естествено продължение на АМ „Хемус“ и „Тракия“, свързвайки главните източни центрове по Черноморието. Строителството на магистралата е започнало през 70-те години, като от трасето са изградени около 8 км. В периода 2001 – 2013 година неколкократно са възлагани предпроектни проучвания, но въпреки посочените разработки, финален вариант за автомагистрално трасе, свързващ АМ Хемус и Тракия, включително решения по ОВОС, към момента няма, коментира регионалният министър.

Министър Аврамова уточни, че се предвижда новото трасе да започва от АМ „Хемус“ около с. Слънчево, пресичане на Варненско-Белославското езеро, обход на Варна, връзка около с. Приселци със съществуващото трасе на магистралата и оттам до АМ „Тракия“ с връзка около с. Ветрен.

„АМ „Черно море“ няма да преминава през населените места и курортните комплекси. За осигуряване на достъп между земеделските и горските територии, разположени от двете страни на автомагистралата, също ще бъде предвидено безконфликтно преминаване“, посочи Аврамова. Тя изтъкна, че на подходящи места ще бъдат проектирани пътни връзки към курортните комплекси по цялата Черноморска ивица, както и че ще се даде решение за пресичане на Варненското и Белославското езеро на най-благоприятното място, съобразено с възможностите за осъществяване на връзка и с АМ „Хемус“ .

„Срокът за изпълнение на проектно-проучвателните работи е 1 година. След предаване на разработката в изискващия се обем и съдържание и приемане на решение от експертния технико-икономически съвет на АПИ за избор на целесъобразен вариант, при отчитане на всички екологични аспекти, ще се проведат приложимите процедури в съответствие с изискванията на Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие. След изработване на доклади по ОВОС и постановяване от компетентния орган на окончателно решение по тях ще бъде изработен и пълен проект по одобрения вариант“, посочи още регионалният министър.

Коментари

Георги ( преди 3 години )
Браво,найпосле! Спасе като стане магистралата и ти ще бръмчиш по нея така че не злослови за Хемус.....
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Blagoev69 ( преди 3 години )
Тази магистрала ще има икономически смисъл ако, стиган до Констанца и Малко Търново!Ще е най прекия път от Украйна и Молдова до Истамбул за куфарните търговци!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 2 rate up comment 5
Спас ( преди 3 години )
Ние чакаме Хемус да стане в близкото десетилетие ,а те Черно море щели да правят, по-скоро ако може да лапнат парици за невъзможни трасета.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 5 rate up comment 1
Новини Варна