IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
10:30 | 14 февруари 2021
Обновен: 17:16 | 22 април 2024

Премиерът от Исперих: Oтваряме ресторантите на 1 март (ВИДЕО)

До 28 февруари медиците ще получите парите за първа линия и увеличението на заплатите

По материала работи: Слав Велев
Премиерът от Исперих: Oтваряме ресторантите на 1 март (ВИДЕО)

Ресторантите ще бъдат отворени на 1 март. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който отново тръгна на инспекция из страната. Този път в болницата в Исперих, където бе посрещнат от директора д-р Абдулах Заргар. Заедно с Борисов бяха здравният министър Костадин Ангелов и финансовият Кирил Ананиев.

"Благодаря за голямата работа, която вършите. До 28 февруари ще получите парите за първа линия и увеличението на заплатите", каза премиерът и напомни, че МС вече е отпуснала над 50 млн. за болниците, като над половин милион трябва да е дошъл и за тази в Исперих. Премиерът заяви, че за първи път финансират общински болници.

Д-р Заргар поясни,че са подготвени, ако започне третата вълна на COVID-19 и ще имат над 70 % за ковид легла, сградата им е санирана и добре оборудвана. Здравният министър пък поясни, че болниците са подготвени.

Борисов на свой ред изтъкна, че и днес нивата ни са добри и сме на 26 място в Европа по заболеваемост и заразяване, като това се дължи както на усилията на лекарите, така и на мерките, които налагаме. Напомни, че в малките населени места и училища са решили да пуснат всички ученици от всички паралелки от утре, а не да се редуват.

Премиерът поясни, че на 1 март се отварят задължително ресторантите. "Повече на тази тема няма да се говори. До тогава трябва да е минала вълната. Така че 1 март. Днес има празник - едните Трифон Зарезан, други - влюбените. Така или иначе им липсват ресторантите, но 14 дни трябва да издържим", каза той. Даде да се разбере, че продължават да държат мерките, защото не искат да се стигнат нивата през ноември - декември. В Европа те непрекъснато се увеличавали, а при нас били прилични.

"Огромни усилия се полагат", каза премиерът. Поясни, че на всеки Европейски съвет настоява да се въведе единен медицински протокол, защото всяка държава прилага различни мерки - едни искат тест, други не. Благодари на медиите, че информират какво е положението в съседните държави и така хората могат да направят съпоставка колко били либерални нашите мерки, като изключение имало само за ресторантите и нощните заведения. "Всеки си има своя бизнес и ние искаме да си ги развива. Не е естествено държавата да плаща за нещо, което не работи. Затова колко по-бързо ги отворим, толкова по-добре.", увери Борисов.

Д-р Заргар пък благодари за получаването на българско гражданство, като поясни, че за него това е чест и отговорност. Премиерът на свой ред напомни, че сега купуват 400 нови линейки.

Кметът пък се похвали, че са ремонтирали няколко улици в града благодарение на помощта от държавата, а последното е 5 км. от Околовръстното за 5,5 млн. лева. Отделно били дадени и пари за читалището. "Няма значение от коя парти. Тука кметът не е  наш", каза Борисов, визирайки това, че помагат на общините независимо от коя парти е градоначалникът.  "Затова казахме малките населени места, че хората да се чувстват като в големите - детски градини и училища", продължи Борисов, а кметът поясни, че в Исперих всички градини и училища са санирани.

След това се отби в Разград, където посети местна църква "Св. Цар Борис", която в момента се изгражда. Владиката изтъкна, че се надяват до края на май да е готова, а се работи усилено. Другият храм "Св. Николай" пък навършил 150 години от основаването. Владиката благодари на Борисов и за парите отпуснати за Софийската и Пловдивската семинария, за 4-те духовни училища, както и за Кръстова гора. Благодарение на помощта на държавата пък били ремонтирани 50 храма, а с евросредствата още около 20. Владиката пък помили за съдействие за ремонт на още един храм. "Молбата на владиката е заповед за нас", каза Борисов, а Ананиев поясни, че още в понеделник ще разгледат темата. Премиерът пък получи икона на Света Богородица.

Следващата спирка бе джамията в града, за чиято реставрация са били отпуснати над 2 млн.лева, а кметът изтъкна, че се надява до няколко години да приключи.

"Моите опоненти, които искат толкова да управляват, да сравним и да покажат направеното от нас и направеното от тях", каза Борисов. Над 78 млн.лева за пътища са дадени за района за Исперих през мандата, докладва пък зам.-регионалният министър Николай Нанков, ремонтирали и пътя Разград - Търговище. Над 40 млн.лева пък получил Разград по програмата за енергийна ефективност през последните години. "Няма училище или детска градина, което да не е санирано", поясни премиерът и напомни, че са помогнали и за стадиона на "Лудогорец".

Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова пък поясни, че над 12 млн. лева за дали за сферата на образованието в региона, болницата е получила през мандата 4 млн.лева за апаратура, а над 5 млн лева са платени по мерките за социална защита в отговор на пандемията и така са запазени 2000 работни места. Изтъкна, че никога не са делили финансирането за църквите и джамиите.

Борисов отново поясни, че са изпълнили всеки свой ангажимент към кметовете. "Строим църкви и джамии, за да може в този регион, където има християни и мюсюлмани в компактни маси, да има толерантност. Всички си спомняме Възродителния процес. Смятам, че си го спомнят и тези, които правят коалиции сега. Аз ако бях на мястото на ДПС в устава си щях да напиша никога коалиция с комунистите и тяхната производна. Но това е тяхна работа, да не им се бъркаме", каза Борисов, като поясни, че областният управител е мюсюлманин.

"Работа, работа, работа и ще показваме", каза още премиерът. Коментира, че тяхната политика е всеки да гласува за която партия си иска, а не по етнически принцип и досега тази политика била много успешна.

 

Коментари

Новини Варна