IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
09:50 | 22 февруари 2021
Обновен: 15:26 | 27 март 2024

Местенето на партидите към НОИ: Ще правят ли вече 2 пенсии по-малко от 1?

Нови правила за партидите от универсалните частни пенсионни фондове

По материала работи: Слав Велев
Местенето на партидите към НОИ: Ще правят ли вече 2 пенсии по-малко от 1?

Депутатите промениха правилата, по които се местят партидите от универсалните частни пенсионни фондове в НОИ. Възможно ли е обаче след 2021 година две пенсии да правят по-малко от една? И колко точно ще получават пенсионерите, предаде Bulgaria ON AIR

Промените влизат в сила от 2022 година. Тогава пенсионерите ще могат да пренасочват средствата към т. нар. втора пенсия преди да е започнала да тече последната им година на работа. Новите правила ще засегнат около 18 000 жени. Според президента на КСНБ Пламен Димитров може да се окаже, че пенсионерите с 2 пенсии могат да получават по- малко от 1.

"Втора пенсия като число ще имат малко хора. Целият въпрос е, че първата ще бъде намалена, което почва от 10% и това трябва да се каже на хората. Има риск двете пенсии да са по-малки като стойност от една. Ако останем в неведение, ще дойде момент, в който всички ще сме виновни", заяви Димитров. 

В предаването на Bulgariа ON AIR "Опорни Хора“ министърът на социалната политика Деница Сачева изказа друго мнение. 

"Ще видим, че тези от тях, които имат по-високи ще получават между 45 и 200 лв. допълнително", каза тя. 

От август месец 2020 година пенсионерите получават и 50 лв., във връзка с усложнената ситуация около пандемията. 

Освен пари за пенсионерите до април, кабинетът предвижда и удължаване на мерките към бизнеса. 

"Със сигурност до края на март продължават всички мерки, предстои удължаване на 60/40 и 80/20 до края на месец юни. Много са разговорите, които водим с работодателите и синдикатите, има различни виждания, има работодатели, които искат мерките да се удължат до края на годината, други, които смята, че трябва да приключат септември месец", допълни министърът на социалната политика. 

По данни на социалното ведомство безработни по последни данни са 7%. Запазените работни места от началото на кризата пък са около 300 000.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев

Коментари

Новини Варна