IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
15:45 | 3 март 2021
Обновен: 13:36 | 10 май 2024

Румен Радев: Властта принадлежи на народа

Борисов: Тържества по време на пандемия никой не прави

По материала работи: Слав Велев
Румен Радев: Властта принадлежи на народа

Снимка: Фейсбук/Румен Радев

Въпреки че тържествата на Шипка официално бяха отменени заради пандемията, хиляди хора изкачиха историческия връх в знак на признателност към загиналите за свободата на България, предаде БНР.

На Шипка отидоха и президентът Румен Радев, и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Последните 100 стъпала до Паметника на Свободата бяха изпълнени от хора с развети трибагреници, дошли от различни краища на страната. Част от множеството скандираше по-рано името на президента. Чуха се и възгласи „оставка“.

В словото си държавният глава се обърна към дошлите на празника, пренебрегнали съветите на здравните власти: „Очаквали ли сте, че някой ще се осмели да посегне на правото ви да се поклоните пред онези, на които дължим свободата си. С вашето присъствие тук, скъпи съотечественици, вие помагате днешните поколения българи да вземат изпита по история, изпита по морал и изпита по демокрация. Защото властта принадлежи на народа, но народът трябва да я отстоява. Винаги има кой да му я отнеме, кой да му забрани и кой да го яхне".

"Скъпи съотечественици,

Трети март е и отново хиляди сме пред храма на свободата.

Искам да попитам всички българи: очаквали ли сте, че някога, някой ще се осмели да Ви забрани да се качите на Шипка?!

Очаквали ли сте, че някой ще се осмели да посегне на правото Ви да се поклоните пред онези, на които дължим свободата си?!

Шипка е място свято, Шипка е костница на „шепата спартанци“: нашите опълченци и воините на руския император Александър II, нашият Освободител.

Вазов е рекъл за опълченците: „България цяла сега нази гледа“. Истината е, че България винаги, във всяка епоха, гледа всеки един от нас. Героичните епоси са рядкост, но достойнството и характерът са подложени на изпитание всеки ден.

С присъствието си на историческия връх Вие, скъпи съотечественици, помагате днешните поколения българи да вземат изпита по история, изпита по морал и изпита по демокрация.

Защото властта принадлежи на народа, но народът трябва да я отстоява. Винаги има кой да му я отнеме, кой да му забрани и кой да го яхне.

Скоро и нашето време ще бъде в историята. От нас зависи дали потомците ни ще се обръщат с гняв назад или с признателност за стореното от нас.

Едно е ясно: историята е урок, геройствата са вдъхновение, но никой народ не може да лежи на лаврите на своите мъртви герои.

Нужна е вяра,

нужно е усилие,

дела трябват, а не думи, както е рекъл Апостолът.

Честит празник на всички Вас!

Да живее България! 

Вижте по-малко"

По-рано днес на Шипка пред подвига на героите се поклони и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, под чийто патронаж обичайно се организират честванията тук, на върха, а след това участва и в отбелязването на 3-ти март в Габрово.

Към 12 и 30 часа тържествената част на историческия връх Шипка пред Паметника на Свободата приключи. Мнозинството от хората, дошли да поднесат цвете и да честват 143 години от Освобождението на България, продължиха с разходка в националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, където днес входът до 18 часа е свободен.

"Лесно е да коментираш свободата, но трябва и да се свърши доста работа. По-свободни надали са били българите някога. Както искат да изопачават, че някой им забранил да празнуват. Тържества по време на пандемия никой не прави, но да се работи е достойно."

Това каза премиерът Бойко Борисов по време на инспекцията на магистрала "Хемус" в отговор на критики на президента Румен Радев, че властта се опитва да постави паметта ни под карантина.

В изказването си на връх Шипка държавният глава попита: "Очаквали ли сте, че някога някой ще ви забрани да се качите на Шипка, че някой ще се осмели да посегне на правото ви да се поклоните пред онези, на които дължим свободата си."

Борисов подчерта, че тези, които коментират са там, където искат.

Никой не им е нито забранил, нито ги е спрял. Просто са такива лъжци, такива манипулатори. Затова аз обичам да показвам. Това е българин, изтъкна Борисов, посочвайки един от мостовете на магистралата и допълни "работещ и правещ сам своята история".

Коментари

Новини Варна