IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
10:25 | 11 март 2021
Обновен: 22:57 | 24 април 2024

ВАС: Спирането на границата за неплатени такси е противоконституционно

Съдът задраска милиционерски закон

По материала работи: Слав Велев
ВАС: Спирането на границата за неплатени такси е противоконституционно

Текстове от закона, прокарвани през парламента от поредица милиционерски шефове, бяха обявени за противоконституционни от Върховния административен съд (ВАС).

Вземането на шофьорската книжката и спирането на автомобила от движение - тези две принудителни административни мерки, налагани заради неплатени глоби, противоречат на Конституцията и принципите на правовата държава и “водят до произвол”. Това гласи единодушното становище на Пленума на ВАС, изпратено до Конституционния съд (КС).

Както “Труд” писа многократно, миналото лято МВР въведе проверки за неплатени глоби на всички пътуващи през границите. След жалби от тормоз омбудсмана Диана Ковачева атакува в КС два текста от Закона за движение по пътищата (ЗДвП). По същото дело до КС изпрати становище и Върховният касационен съд (ВКС), в което ясно бе казано, че неплащането на глоби не е нито административно нарушение, нито престъпление.

На 23 март се очаква произнасяне на КС и има голяма вероятност двата текста окончателно да изчезнат от закона.

И двете скандални норми бяха по проекти на МВР и приети с поправки в ЗДвП през 10 години. Вземането на книжката за неплатени глоби влезе в сила през юни 2007 г. по време на правителството на Тройната коалиция, а спирането на автомобила от движение през януари 2017 г. при кабинета “Борисов 2”.

Пленумът на ВАС е категоричен, че неплащането на глобата не е административно нарушение. И че целта на двете принудителни мерки не е нито “осигуряване на безопасността на движението по пътищата”, нито “преустановяване на административните нарушения”. На практика с тях се обезпечава събираемост на глобите. Това обаче не е задача на ЗДвП, а на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. И още - въпросните мерки не осигуряват никаква защита на длъжника, нито правят разлика между този, който не може веднага да се издължи, но съдейства на органите по изпълнението, и онзи, който съзнателно осуетява или забавя изпълнението.

“Особено чувствително правата се ограничават, когато прилагането на принудителните административни мерки в тези случаи се извършва на гранично-контролно пропускателните пунктове...”, подчертават върховните магистрати и определят мерките като недопустими и нарушаващи правото за свободно движение.

В становището на ВАС се разглежда и хипотезата, при която полицаят от КАТ взема книжката на шофьора с неплатени глоби, но му я връща, ако до 2 часа той се издължи и в тези случаи не се издава заповед за налагане на принудителна административна мярка. Тоест - през тези два часа се изпълнява мярката, без тя още да е наложена, а униформеният не може да напише акт или фиш, защото в ЗДвП няма нарушение “неплащане на глоба”.

Ако двата текста от закона бъдат обявени за противоконституционни, техните автори, съавтори, съучастници, вносители и т. н. няма да носят никаква друга отговорност освен политическа и морална.

Коментари

Новини Варна