IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
09:20 | 30 март 2021
Обновен: 03:41 | 26 март 2024

Да се намали ли материалът за матури след 7-ми и 12-ти клас? Говорят децата

Точно сега в тази година ни трябва национално външно оценяване, заяви Диян Стаматов

По материала работи: Слав Велев
Да се намали ли материалът за матури след 7-ми и 12-ти клас? Говорят децата

Да се намали материала за матурите по български език и математика след 7 и 12 клас. Това препоръча омбудсманът Диана Ковачева в писмо до министъра на образованието. Поводът - учениците в дистанционно обучение не усвояват добре материала.

Стефан и Жана са в 12 клас. Те усилено се готвят за наближаващите матури и не крият, че колкото повече наближава краят на учебната година, толкова повече нараства притеснението от важните изпити. 

"Да, доста се притеснявам, но ще мина още няколко пъти през целия материал и мисля, че ще го взема", надява се Жана. 

"Лично за мен изпитът по математика е по-голямото притеснение, чувствам се относително готов", сподели от своя страна Стефан. 

Намаляване на материала обхванат в изпитите от националното външно оценяване за учениците от 7 клас, както и за държавните зрелостни изпити на учениците от 12 клас. Това препоръча омбудсманът Диана Ковачева в писмо до министъра на образованието Красимир Вълчев. 

"В последния месец получих доста жалби от родители на деца в 7 и 12 клас, които се оплакват, че в дистанционно обучение не усвояват добре материала", заяви омбудсманът Диана Ковачева. 

Промени в изпитното съдържание за 7 и 12 клас предложи и Диян Стаматов - председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119 СОУ "Акад. М. Арнаудов" в София. 

"Причината е ситуацията в която сме цяла година и тази редукция ще облекчи самите ученици. Тя трябва да бъде оповестена възможно най-скоро, веднага след пролетната ваканция", посочи Диян Стаматов.

Омбудсманът Диана Ковачева настоява още МОН да отмени матурите и през тази учебна година за учениците от 4 и 10 клас, нещо с което Диян Стаматов не е съгласен. 

"Точно сега в тази година трябва да се види какви са пропуските и това става само с национално външно оценяване", категоричен е директорът на 119 СОУ.

През декември министър Красимир Вълчев посочи, че национално външно оценяване за 4 и 10 клас не е задължително, но е полезно. Днес от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" предложиха 1 и 2 април да бъдат част от априлската ваканция на учениците, а Националното външно оценяване в 4 клас да бъда отменено. 

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

 

Коментари

Palfkgjfghjghjfdjfgj ( преди 2 години )
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна