IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
09:30 | 30 март 2021
Обновен: 11:02 | 20 април 2024

Стискаш, оглеждаш се и търсиш: В София градските WC-та са 4, във Варна 17

Разполагаме с по една обществена тоалетна на 100 000 души

По материала работи: Слав Велев
Стискаш, оглеждаш се и търсиш: В София градските WC-та са 4, във Варна 17

Снимка: Радио Варна

Средно на 100 000 души у нас се пада по една обществена тоалетна, пише "Монитор". Общинските тоалетни в столицата например са четири. Това прави по една на 300 000 души, при положение че столичани са 1,2 млн. души. Като цяло в града има 24 тоалетни, които са масивни постройки, от които обаче само половината работят. В Стара Загора с население 316 356 тоалетните са две, а в град като Хасково с население 228 141 души WC-та за обществена употреба са четири - една на почти 57 000 души. Кюстендилци, които пък са 119 047 души, ползват само една обществена тоалетна. Туристически град като Варна с население почти половин милион, което набъбва многократно през лятото, разполага по списък със 17 и те са отдадени на концесия. Въпреки това в момента в града работят максимум една или две тоалетни.

Трите общински WC-та в София се намират в Южен парк 3-та част, до бул. "Петко Ю. Тодоров" и "Борисова градина", в близост до детска площадка "Слонче". Те са масивни постройки, отговарящи на съвременните изисквания за достъпност и с помещения за майки с бебета, сочи справката на Столичната община за „Монитор“. Други две съвременни тоалетни са автоматизираните самопочистващи се тоалетни, намиращи се в парковото пространство на НДК, които са разположени до бул. "П.Евтимий" и до бул. "България", всяка от които с една обикновена кабина и една за хора със специални потребности.

За да реши въпроса с неотложните нужди, общината е поставила химически тоалетни тип „кабини“ в паркове и градини на територията на Столичната община, на места с голяма посещаемост и доказана необходимост по преценка, както и при масови мероприятия. Общият им брой варира от 60 до 100 в зависимост от сезона, необходимостта и конкретните условия. Химически тоалетни има в Борисовата градина, Княжеска градина, парк „Гео Милев“, парк „Владимир Заимов“, градина „Докторски паметник“, „Градска градина“, градините на Национална художествена галерия, „Кристал“, „Буката“, „Св. Георги“, Южен парк – II и III част, парковете „Дружба“, „Лебеда“, „Св. Никола“, градина „Баня Лозенец“, парковете „Герена“, „Хиподрума“, „Св. Троица“ и др. В частност на територията на Градската градина са разположени четири химически тоалетни, които в зависимост от сезона имат различна кратност на почистване, като от 1 март е възложено почистването да се извършва през ден.

Повечето от масивните обществените тоалетни бяха приватизирани през 2002 г. с идеята новите собственици на обектите да ги направят достъпни за хора с увреждания и да подобрят поддръжката им. В резултат 18 от общинските тоалетни бяха продадени на частни фирми, но вместо да се модернизират, повече от половината от тях са затворени. Повечето от купувачите се надяваха да пристроят подземните помещения, които се намират в най-натоварените откъм поток на преминаващи места. И след това бяха неприятно изненадани, защото в одобрените при продажбата проекти се забранява промяна на дейността.

В първата фаза на пандемията, началото на 2020 г., когато и посещенията в парковете бяха ограничени, функционирането и на химическите тоалетни беше преустановено с цел ограничаване на разпространение на COVID-19. Към момента те функционират и ако в някакъв период са били затворени, то е поради технически причини.

17 обществени тоалетни е отдала на концесия общината във Варна. Концесионният договор е за срок от 15 години. Годишната вноска, която концесионерът дължи на общината, е 20 000 лева. Фирмата концесионер е инвестирала над 400 000 лв. в обновяването на тоалетните, които функционират на територията на града. 16 от обектите се намират в центъра на Варна, един от тях е на пазара във Владиславово.

Над 40 са служителите на фирмата, които ги обслужват. Най-оборотен е обектът до катедралата, където се вадят около 70 лева на ден. Цената за обществено облекчаване е 50 стотинки, в зависимост от сезона и човекопотока. Някои от тоалетните обаче са затворени за ремонт и не работят месеци наред. Заради сериозния недостиг на обществени тоалетни общината осигури с обществена поръчка около 50 мобилни тоалетни. Наемът на кабинките струва на местната хазна около 55 000 лева без ДДС. Освен доставка на мобилните тоалетни поръчката покрива и тяхното сервизно обслужване. Общинта показа и визия към бъдещето, като обзаведе Приморския парк на града и с три съвременни автоматични самопочистващи се тоалетни. Те са европейски тип с монети и до няколко години трябва да са на много места в Морската градина.

Шест обществени тоалетни има в другия морски град - Бургас. Те функционират от години. Всички се стопанисват от общината, а от тях отдадени под наем няма. Повечето от обществените тоалетни се намират в Морската градина. Две от тях са разположени до Централния плаж, едната е в района на културен център Морско казино, а четвъртата е близо до "Стената на приказките", където се събират майки с деца. Санитарен възел за обществено ползване има и на Гаров площад, точно между жп гарата и автогара Юг. Най-известната тоалетна е тази на площад "Тройката", в центъра на града.

И във Велико Търново залагат на химическите тоалети. Такива са разположени във всички градски паркове по една, пред крепостта Царевец, пред средновековната църква "Св. 40 мъченици", както и на още няколко места в центъра на града. В кварталите обаче такива тоалетни няма. Платени тоалетни има на две места - в централния парк Марно поле и на кооперативния пазар. Цената за ползването им е 50 ст., като и двете си работят.

В Хасково има 4 обществени тоалетни - на автогарата, до зеленчуковия пазар, до театъра и до пощата. Още преди първата вълна на пандемията трайно затворена беше тази до театъра. В останалите три таксите за ползване бяха 50 ст., за тоалетните на пазара и автогарата обаче цената е левче. Още през миналата година през април тази до пощата вдигна цената на 2 лева. От близката пицария и ресторант, които я стопанисват, обясниха, че цената е вдигната заради мерките за дезинфекция. Там обаче никой не влиза и беше затворена.

В Стара Загора има точно 4 обществени тоалетни, две от тях не работят от години, а от миналата година са затворени и другите две в центъра на града. Обяснението е, че ще правят нови, но неясно кога ще се случи това.


И в Добрич има само три функциониращи обществени тоалетни, които са дадени на концесия, а предлаганите услуги са платени. В центъра има само един обществен санитарен възел. Той се намира в така наречения Център за базарна търговия, до пощата и само местното населението на Добрич го знае къде е. Мястото е общинско, купено е от бизнесмен, който, освен магазини на два етажа е бил длъжен да построи и поддържа обществена тоалетна. Вътре е чисто и просторно, има и тоалетна хартия, а за да я посетиш, плащаш 50 ст. Ремонтът се извършва от наемателя съгласно сключения договор за наем. 1 лев струва облекчаването в градския парк „Свети Георги”. Мястото е общинско и е предоставено на концесия. Концесионерът бил задължен да изгради, управлява и поддържа обекта на концесията и управлява услугата на свой риск с грижата на добър стопанин през целия период на концесията. Обектът е изграден и въведен в експлоатация през 2013 г. Сградата е лукс, кабинките са с вградени клетки, тоалетната е оборудвана с фотоклетки и всякакви екстри. Камери пък фиксират влизащи и излизащи и така се проследява всеки, който иска да чупи нещо. Тоалетната разполага и със самостоятелна кабинка за инвалиди, както и с кафе-машина. По време на пандемията това е най-често използваната тоалетна, тъй като добричлии използват по-често парка за разходка на чист въздух. Затова напоследък клиенти се жалват, че в кабинките няма тоалетна хартия, на мивките пък липсва сапун и се налага да си искат.

Добрич е познавал и по-добри години, когато в центъра работеха още две общински тоалетни - едната е до заведението „Фонтана”, под площад „Демокрация” и в АЕМО „Стария Добрич”. За втората бе проведена процедура за предоставяне на концесия, но не бе проявен интерес. Обектът е ремонтиран основно през 2013 г. Сега тоалетната не функционира. При необходимост община Добрич поставя мобилни тоалетни, напр. за „Базар 24 май”, за фестивала „Добрич мези” и др.

С една обществена тоалетна разполагат кюстендилци, показва проверка на „Монитор“. Тя е разположена на кооперативния пазар, където е най-голям потокът от хора и търговци на плодове и зеленчуци. От години се отдава предимно на роми, като повече от плачевно е състоянието й. „Плащаш 1 лв., а вътре нямате идея какъв ужас е. Миризма и мръсотия, но пък е единствената алтернатива за работещите на сергиите на пазара. Нямат друг избор, дано наемателите се заемат и да подобрят състоянието й вътре“, обяснява кюстендилка. Преди години тоалетните бяха 3, като другите две бяха разположени в близост до градската баня и в един от крайните квартали. Заради липсата на посетители обаче те спряха да функционират. Към този момент на територията на община Кюстендил са разположени 12 преместваеми тоалетни, които обаче също се използват изключително рядко.

Коментари

Новини Варна