IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
10:50 | 7 април 2021
Обновен: 02:13 | 25 април 2024

Пунктовете за ГТП-та се питат: Що ще чиним с новите екостикери с чип?

Изискването за тях влиза в сила от 12 юли

По материала работи: Слав Велев
Пунктовете за ГТП-та се питат: Що ще чиним с новите екостикери с чип?

Годишният техническият преглед на автомобилите ще поскъпне заради екостикерите. Повишението ще бъде от 5 до 10 лв. Изискването за екостикер влиза в сила от 12 юли, припомня Bulgaria ON AIR.

Промяната ще засегне леките и товарни автомобили с тегло до 3,5 тона. В стикера ще бъде вграден чип с допълнителна информация за превозното средство. 

Димитър кара сравнително стар автомобил. Той е категорично против добавянето на екостикер и оскъпяване на цената на техническия преглед. 

"Така или иначе българинът живее доста трудно икономически, така че според мен това е абсолютно неналожително. Не смятам, че има толкова много автомобили, колкото в градовете на запад, така че не е толкова голям проблемът", коментира Димитър Иванов.

Според повечето шофьори лепенето на всякакви стикери по стъклата на колите трябва да отпадне напълно. 

"В Англия нямат такива стикерчета, талончета и т.н. Може застраховката, например, да си я направиш по интернет, не получаваш никакви документи", сподели Николай Великов.

А собствениците на пунктове за годишни технически прегледи се оплакват, че нямат никаква яснота относно екостикерите. 

"Засега нямаме яснота дали ще трябва да закупим ново оборудване. Само разбрахме, че ще има оборудване, което ще позволи връзката на уредите в пункта със системата на АА. Но кой ще го закупува, не е уточнено. Както и цената на стикерите, която пак от медиите я научихме", каза собственикът на пункт на ГТП Антоний Тодоров.

Най-силно притеснени от въвеждането на екостикери са възрастните хора, които притежават по-стари автомобили. 

Вижте повече в репортажа,

Коментари

filip ( преди 3 години )
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна