IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
09:50 | 8 април 2021
Обновен: 06:54 | 20 април 2024

Четири дни след вота: Изправена ли е страната ни пред предсрочни избори?

Мисия невъзможна е съставянето на правителство, според експерти

По материала работи: Слав Велев
Четири дни след вота: Изправена ли е страната ни пред предсрочни избори?

Три дни след парламентарния вот, съставянето на правителство изглежда почти невъзможно. Как може да бъде избегната политическа криза и изправена ли е страната пред нови избори - мнението на експертите събра Bulgaria ON AIR.

Съставянето на нов кабинет е мисия невъзможна при тези резултати от парламентарния вот. Причината – загубилите изборите се оказаха в по-силна позиция от победителите.

"Нито една партия няма да подкрепи кабинета на Борисов, със Борисов, без Борисов. Той се опита в нощта на изборите да се помоли, да се самопредложи, каза или ме изберете, че аз съм компетентен или моите чакали ще ви подгонят. Това е изключително слабо политическо послание, да не кажа вредно. Това отблъсна, дори и някъде да е имало мисъл за коалиране с ГЕРБ, каквато всъщност не съществува", заяви журналистът Валерия Велева

Ако първата политическа сила не успее да състави правителство, мандатът ще отиде в "Има такъв народ" на Слави Трифонов. Според Валерия Велева обаче този мандат ще бъде върнат много бързо. 

"Защото те нямат предложение за премиер, те нямат предложение за министри, те нямат идея как да управляват тази държава в момента. Може би да потърсят подкрепа от "Да, България" или от "Изправи се! Мутри вън", допълни още Велева.

И при този вариант обаче гласовете не стигат. Нереалистичен е и евентуален трети мандат за съставяне на правителство след отхвърлянето на подадената ръка от лидера на БСП Корнелия Нинова към "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри, вън!"  Нереалистични изглеждат и всички останали формули за коалиции , включително сформирана от Демократична България. 

"От ДБ са само три партии, но това ще бъде безидейно, неморална подкрепа на едно такова управление. Няма как да се случи след всичко, което казаха, трябва така да се гръмнат публично, за да подкрепят едно такова управление" категорична е Велева.

"За да се случи исторически компромис, първо трябва да се случи исторически катарзис и той пак е лидерски.  Някой дали има стратегически ходове написани в сценариите, там, някъде по бюрата и чекмеджетата", заяви политологът Росен Стоянов.

А компромис от страна на лидерите е малко вероятен.

"Слави не е човек, който да е склонен на консенсус. Както виждате неговата партия не желае по никакъв начин да влиза в диалог с партиите", каза Велева.

 И въпреки че все още е рано за категорични прогнози, изглежда все по-вероятно България да влезе в изборна спирала. 

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова

 

Коментари

Новини Варна