IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
12:30 | 24 април 2021
Обновен: 22:42 | 22 април 2024

Радев се надява на редовно правителство

Президентът не каза кога ще връчи мандата на "Има такъв народ"

По материала работи: Слав Велев
Радев се надява на редовно правителство

Кадър: БНТ
 

Надявам се да имаме редовно, с широка парламентарна подкрепа правителство, обединено около ясни принципи и приоритети, заяви президентът Румен Радев. Той обаче не съобщи конкретна дата, на която ще връчи мандат за съставяне на правителство на втората по големина парламентарна партия "Има такъв народ", предаде "ДНЕС.bg".

На въпрос кога ще връчи мандата на ИТН и защо дава повече време за размисъл на формацията на Трифонов държавният глава отговори: „Няма определен срок по Конституция между първи и втори мандат“.

„Несериозно е да мислим още за служебно правителство при положение, че тече парламентарната процедура за съставяне на редовен кабинет,“ каза още президентът.

Надявам се това допълнително време да бъде инвестирано в диалог, в съгласие, така че да намерим консенсуса и да имаме редовно правителство, обединено около ясни принципи и приоритети, заяви държавният глава.

Радев подчерта, че парламентът е заработил енергично и българите очакват решения, които да бъдат взети, така че трябва да се даде шанс на парламента да свърши своята работа. Държавният глава подчерта, че не само изборният кодекс е сред задачите.

Рано е да говорим за трети мандат, каза още Радев в отговор на въпрос дали е избрал на кого ще връчи третия мандат за съставяне на правителство. Зависи какво ще се случи при втория мандат, но очаквам парламентарно представените политически партии и настоящото правителство да намерят сили и да проявят отговорност за актуализация на бюджета, защото ще бъде крайно безотговорно към милионите български пенсионери и трудещите се, към хиляди фирми, изправени пред фалит, да се окажат без подкрепа, точно когато имат най-голяма нужда, защото за такава подкрепа в момента в бюджета няма средства, коментира държавният глава.

Днес държавният глава даде начало на инициативата "Да засадим дърво, да възродим българската гора". В идеята се включват доброволци от цялата страна. Държаният глава засади бели брези в Плана планина край София.

"Да засадим дърво, да възродим българската гора" не е само лозунг. Нашите гори не са само национални богатства, неслучайно те са вписани в българската Конституция, те са част от нашата национална памет и идентичност", каза президентът Радев, цитиран от БНТ.

„Засаждането на дърво е своеобразен акт на полагане на нов живот", каза държавният глава.

"Днес ние показваме, че българинът е съпричастен да даде на следващото поколение един по-красив, по-здравословен свят", каза още Радев.

Още политически новини от България и света четете на "ДНЕС.bg"

 

Коментари

Новини Варна