IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
13:15 | 1 май 2021
Обновен: 01:07 | 20 април 2024

МВР със съвети към гражданите за Великден

Кражбите в празничните дни обичайно зачестяват, припомнят от полицията

По материала работи: Слав Велев
МВР със съвети към гражданите за Великден

Снимка: ОД на МВР

МВР излезе с традиционните съвети към гражданите за безопасен и спокоен Великден. Кражбите в празничните дни обичайно зачестяват, припомнят от полицията.

Ето и техните съвети:

По разпореждане на главния секретар на МВР е създадена организация за обезпечаване на обществения ред, сигурността и пожарната безопасност на населението, контрол по спазване на въведените противоепидемични мерки и осигуряване на нормалното придвижване на гражданите през предстоящите празнични и почивни дни.

В тази връзка от ОД на МВРе създадена организация за недопускане на нарушения на обществения ред през този период, засилено полицейското присъствие в районите на християнските храмове и други обществени места, където е планирано провеждането на различни събития и публични празнични прояви.

Предприети са превантивни мерки за ограничаване извършването на престъпления против собствеността.

С оглед на това, че по време на празниците зачестяват домовите кражби, след като много от гражданите отсъстват от домовете си и пребивават в други населени места, полицията препоръчва на стопаните да предприемат всички необходими мерки за опазване имущество си, особено ако ще пребивават другаде за по-дълго време.

Да не се оставят големи суми пари и ценности, да обезопасят жилищата, да бъдат бдителни за непознати и съмнителни лица, които влизат в етажната собственост, да са добре затворени и укрепени прозорци и балконски врати, особено на жилищата намиращи се на по-ниските етажи, да не се оставят отключени и без надзор превозни средства.

Във връзка с предстоящите Великденски празници и богослужения, православните храмове в региона са инспектирани от екипи на РДПБЗН. По време на проверките е обърнато особено внимание на организацията за пожарна безопасност, осигуряване на условия за успешна евакуация, наличието на пожаротехнически средства за първоначално гасене, както и на обезопасеността на местата за палене на свещи.

На църковните служители са дадени указания за ограничаване предпоставките за възникване на пожари, както и за стриктно спазване на правилата и нормите за пожарна безопасност.

Голяма част от състава на полицията през идните дни ще е ангажиран с дейности, насочени към повишаване безопасността на движението по пътищата.

По време на Великденските празници и свързаните с тях почивни дни, от 29 април до 4 май тази година, както и Гергьовден – 6 май, се очаква значително увеличение интензивността на движението по основните и второстепенни пътища на територията на ОДМВР- Русе, образуване на колони във върховите часове на отпътуване и прибиране на гражданите към населените места и нарастване на риска от тежки пътнотранспортни произшествия.

През този период ще се предприемат превантивни мерки за ограничаване предпоставките за пътни злополуки - респектиране на грубите нарушители, изваждане от движението на неправоспособни, употребили алкохол или наркотици водачи, както и мерки за по-добра пропускателна способност и недопускане на задръствания.

В ОД на МВР е изготвен план, относно осигуряване на обществения ред, сигурността и спокойствието на гражданите по време на предстоящите празници през месец април и май 2021 година и свързаните с тях почивни дни на територията обслужвана от дирекциите.

Присъствието на пътя на контролния състав ще е демонстративно, като ще се обхванат най-натоварените и конфликтни участъци.

По време на Великденските празници на територията на ОД на МВР-Варна ще бъде проведена специализирана полицейска операция с акценти: спазване на скоростните режими, контрол по отношение на управлението на МПС след употреба на алкохол, наркотични и/или други упойващи вещества, правоспособност, използване на обезопасителни колани и системи, др.

От полицията апелират водачите да се съобразяват с въведените ограничения на скоростта, да шофират спокойно и търпеливо, и да не предприемат рискови изпреварвания. В периода на почивните дни и на Великден в цялата страна ще се извършват засилени проверки за употреба на алкохол и наркотични вещества, неправоспособни водачи, като това ще включва и териториите на малките населени места.

 

Коментари

Новини Варна