IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
15:00 | 5 май 2021
Обновен: 15:33 | 22 април 2024

Консултации за назначаване състав на ЦИК (ВИДЕО)

ГЕРБ поискаха председателското място, предложи Красимир Ципов за шеф

По материала работи: Слав Велев
Консултации за назначаване състав на ЦИК (ВИДЕО)

ГЕРБ предлагат Красимир Ципов за председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) и поискаха председателското място да е тяхно, защото са най-голямата парламентарно представена партия.

Това обяви председателят на парламентарната група на партията в 45-ото Народно събрание Десислава Атанасова на консултациите при президента Румен Радев.

Тя изчете биографията на Ципов пред представителите на всички парламентарно представени партии, които днес трябва да запознаят държавния глава с предложените от тях номинации за състава на изборната комисия, съгласни новите разпоредби в Изборния кодекс.


Радев пожела да разсее „манипулации и тиражиране на неистини”, че той посочва, определя и избира състава на ЦИК. Обясни, че това категорично не е вярно.

„По закон, парламентарно представените групи и коалиции посочват кандидатите и ръководството. Президентът не решава, а единствено обнародва с акт”, добави държавният глава.

Десислава Атанасова от ГЕРБ обяви, че техният кандидат за председател на Комисията е Красимир Ципов. Той е юрист по образование, магистър по право. Бил е депутат в 41, 42, 43 и 44 Народно събрание.

Тримата представители на „Има такъв народ” бяха представени от Виктория Василева. „Това са Камелия Нейкова - юрист по образование, с богат стаж в изборната администрация. Елка Стоянова - юрист, с богат опит в провеждането на избори и проф. Любомир Гаврилов - математик, със задълбочени познания по технологията и прилагането на изборния процес от гледна точка на математически модели на пресмятане на резултати”, обяви Василева. 

От БСП предлагат Емил Войнов за член и зам.-председател на ЦИК. Той е специалист по информационни и комуникационни технологии. По думите на Иван Иванов от столетницата Войнов е експерт в изборния процес. Второто предложение за член е Силвия Стойчева, участвала в множество изборни кампании. Третият кандидат на БСП е Цветанка Георгиева, която е с дълъг стаж в изборното законодателство, добави Иванов.

Движението за права и свободи има правото да предложи двама свои членове. Това са Севинч Солакова - юрист по образование с дългогодишен професионален юридически и административен опит. Второто предложение е Ерхан Чаушев, завършил юридическия факултет на Софийския университет, с дългогодишен професионален и юридически опит”, посочи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

От „Демократична България”, които имат право на двама членове в ЦИК, не излъчиха свой кандидат за председател на ЦИК. Кандидатурата им за заместник-председател и член е Цветозар Томов - социолог, с богат опит в наблюдението и организацията на изборния процес в страната. Втората кандидатура за член е на Любомир Георгиев - с дълъг опит в организацията на изборния процес. От 2005 г. участва в състави на районни и общински избирателни комисии, завършил е математика в Софийския университет, съобщи Христо Иванов.

„Изправи се! Мутри вън!” предлагат за член и зам.-председател на ЦИК Росица Матева - професионалната ѝ биография е свързана с провеждането на избори, била е член на секционни избирателни комисии и на районна, посочи Мая Манолова.

Обобщението дойде от президента - за председател на ЦИК е предложен Красимир Ципов от ГЕРБ, а за зам.-председатели - Камелия Нейкова от „Има такъв народ”, Емил Войнов от БСП, Цветозар Томов от „Демократична България” и Росица Матева от „Изправи се! Мутри вън!”. Предложението за секретар на Комисията е Севинч Солакова от ДПС.  

 

Коментари

Новини Варна