IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
09:40 | 6 май 2021
Обновен: 15:50 | 19 април 2024

Кипи усилен труд – догодина "Хемус" стига до Търново. Колко остава? (ВИДЕО)

В следващия участък ще има 6 виадукта и 9 надлези и подлези

По материала работи: Слав Велев
Кипи усилен труд – догодина "Хемус" стига до Търново. Колко остава? (ВИДЕО)

“Автомагистрали” строи усилено участъците по аутобана 134-те километра от автомагистрала “Хемус” между пътен възел “Боаза” и пътя Русе-Велико Търново, изграждането на които стартира през април 2019 г., добиват все по-завършен вид и на практика аутобанът през 2022 г. ще стигне до старата столица, пише "Труд". Тази важна отсечка е разделена на 6 участъка, по които работи “Автомагистрали” ЕАД и довършването им, което наближава, ще даде почти завършен вид на “Хемус”. Защото между Велико Търново и шуменското село Белокопитово има още стотина километра, по които също се работи и отделните лотове са в различна степен на подготовка. По някои текат процедури по ОВОС, по други се правят отчуждителни процедури, а по трети се подготвят конкретни технически проекти.

По отсечката отсам Велико Търново също се работи усилено. В участъка между “Боаза” и пресичането с пътя Плевен – Ловеч например, което е обособено в три участъка, се извършват земни и пътни работи, дейности по отводнителните съоръжения, работи се по големите мостови съоръжения, в това число се слагат пилоти, изпълняват се елементи от долното строене на мостовете, доставят се и се монтират главни греди, а някъде вече има и армировъчни и бетонови работи по пътните плочи. В 51,5-километровата отсечка ще има различни по вид големи транспортни съоръжения - виадукти, мостове, надлези и подлези.

В участъка се изпълняват земни работи на виадукта на 117-ти км и на моста на 120-и км - изпълняват се пилоти и фундаменти и е отстранен хумусът по цялото трасе. В следващия участък 3 с дължина 17,08 км - от пътен възел “Каленик” до връзката с пътя Плевен - Ловеч, който включва и пътен възел “Плевен”, ще има 6 виадукта и 9 надлези и подлези. Там се извършват земни и пътни работи, дейности по отводнителните съоръжения, работи се по големите мостови съоръжения На пътен възел “Плевен” вече са изпълнени земните работи и се полагат основни пластове и отводняване. Изпълнени са 8 водостока и се работи по още 3. Изпълнява се и армонасипната конструкция на 137-и км. При довършването на този участък магистралата на практика вече ще стига до Плевен, тъй като разстоянието от пътния възел до самия Плевен е около трийсетина километра. В следващите три участъка – 4, 5 и 6, които са от пътен възел “Плевен” до пресичането с пътя Русе - Велико Търново, се извършват подготвителни дейности по почистване на терена и направа на временни пътища. Изпълнява се техническа и технологична мобилизация.

Почиства се теренът в сервитута на участък 4 в териториите, незасегнати от археологически проучвания. За последните три участъка от “Хемус” – 7, 8 и 9, които са от пресичането с пътя Русе – Велико Търново до пътен възел “Буховци”, продължават проучвателно-проектантските работи по изготвяне на технически проекти. Те също се изпълняват от “Автомагистрали” ЕАД. Строителството на 16,32 км участък между пътните възли “Буховци” и “Белокопитово” на територията на областите Търговище и Шумен напредва и се очаква той да е готов в средата на 2021 г., като крайният срок за завършване по договор е в края на ноември. Изпълнител е ДЗЗД “Хемус-16320”, в което участват “Инфра Експерт” ЕООД, “Пътинженерингстрой-Т” ЕАД, “Автомагистрали-Черно море” АД и “Трансконсулт-22” ООД. Срокът на договора беше удължен поради продължителни отчуждителни процедури и извършване на дейности по археология. В момента там се изпълняват земни работи - охумусяване на скатовете на насипите, пътни работи, дейности по големите мостови съоръжения. Работи се по отводнителните съоръжения, в ход е изпълнението на ограничителни системи. При подходящи метеорологични условия се изпълняват и асфалтови работи.

Коментари

Новини Варна