IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
08:20 | 9 май 2021
Обновен: 11:56 | 22 април 2024

Днес е Томина неделя

Имен ден празнуват Тома, Томислав и Томислава

По материала работи: Слав Велев
Днес е Томина неделя

Днес е Томина неделя. Неделята след Великден е наречена на св. Тома Неверни - един от 12-те апостоли, който не повярвал във Възкресението. Затова Христос му се явил и позволил да сложи пръст в раните му.

Това е описано в "Евангелие от Йоан". На осмия ден Исус се явил на учениците си, но Тома не бил сред тях. После те му казали: "Видяхме Господа". Той им отвърнал: "Ако не видя на ръцете му раните от гвоздеите и не сложа ръка на ребрата му, няма да повярвам". Тогава Христос се обърнал към него: "Дай си пръста тук и виж ръцете ми, дай ръката си и я сложи на ребрата ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Понеже ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които без да видят, са повярвали".

Какво се прави на Томина неделя?

На Томина неделя не се работи на полето и не се започва тежка работа. На този ден се боядисват яйца за втори път и се раздават за душите на починалите. Денят се нарича още Великден на умрелите. 

На 9 май се почита св. прор. Исаия, син Амосов. Той бил родом от Йерусалим и произлизал от рода на юдейските царе. Заради необикновената божествена благодат бил удостоен да види Господ Саваот на небесния престол, обкръжен от шестокрили серафими, които славели неговото величие и му пеели хвалебна песен. Живял и пророкувал 700 години преди Христа. Предсказал рождението на Спасителя от Светата Дева Мария и кръстните му страдания.

Имен ден празнуват: Тома, Томислав, Томислава

Коментари

Новини Варна