IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
15:10 | 14 май 2021
Обновен: 07:46 | 24 април 2024

ГЕРБ скочи срещу ключовите рокади

Ананиев отказал на Радев да уволни шефовете на НАП и митниците

По материала работи: Слав Велев
ГЕРБ скочи срещу ключовите рокади

Силно съм притеснен от това, което се случва в служебния кабинет. Основните му функции са 2- да организира честни избори и да преведе страната през този период без политическа криза. Бяха политически уволнени ръководители на агенции на НАП и Митници. Те са кръвоносната система на финансовата система. Това заяви бившият финансов министър  Кирил Ананиев на брифинг в централата на ГЕРБ.

По думите му това може да доведе до рязко спадане на държавните приходи в бюджета. Той пое ангажимент да наблюдава разходите на приходите и тогава да обобщях дали тези политически уволнения са правилни или не.

Ананиев припомни, че бил министър в първия служебен кабинет на Радев, като подчерта, че тогава Радев му поставил задача да уволни незабавно изпълнителните директори на НАП и агенция Митници. Ананиев му отвърнал, че първо ще трябва да уволни него преди тях. "Друго искане, което бе поставено пред мен бе да се увеличи бюджета на МО с 300 млн. лв. Това правилна финансова политика ли е?", попита Ананиев.

По думите му този разговор бил воден от началото на служебния кабинет до няколко дена преди края на мандата му. "Това бе тема през цялото време на мандата. Той усети напрежението, което се създаде в тези две агенции. Информацията, която я имам в НАП е, че напрежението нараства. Оставаме на автопилот. Той е достатъчно организиран, за да няма свидетели. Казвал съм го и друг път не е за първи път", заяви Ананиев.

Зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев подчерта, че освободените лице не били симпатизанти на ГЕРБ. "Партията не носи щети т тези действия, но дали държавата носи щети, това е въпросът. Това е овладяване на държавния апарат", заяви той. Той заяви, че трябва да се даде отговор от кого идват тези назначения и кой ще носи отговорност за тях - дали служебният премиер или президентът.

Тома Биков пък попита с какво сменянето на директорите на НАП и Митници ще спомогне за провеждането на честни избори. По думите му така ще се помогне на "онази част от олигархията, която живее извън страната, да върне позициите си в администрацията и управлението на държавата".

"Живял ли е новият шеф на НАП в Дубай през последните години? Кой вкара учредителна на партията на Васил Божков в МВР?", тези въпроси зададе Биков. "Очевидно има нов коалиционен партньор, взел на изборите 3% и нещо. Но в новия парламент може и да влезе", допуска още той. "Как е стигнал новият шеф на НАП до президента. При положение, че единственото, което се открива за него, е едно интервю в "Жената днес" за хранителния режим. Това е шеф на НАП! Как така?!", разпали се Биков.

"Ако беше редовно правителство на БСП, ДБ и Българско лято нямаше да правим тази пресконференция", заяви още той.

Александър Иванов заяви, че ставаме свидетели на политически чистки. По думите му обществото има нужда да чуе мотивите за освобожденията. Той подчерта, че при неработещ парламент няма кой да задава важните въпроси.

Коментари

анонимен ( преди 2 години )
rate down comment 1 rate up comment 1
анонимен ( преди 2 години )
Браво на Радев! Жалкото е че ще му трябват години, за да махне всички "калинки" и некъдърници от ГЕРБ, два месеца не стигат! Идва Видовден! Гласувайте, хора, да изметем заедно помията!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 1
ДПД ( преди 2 години )
Дайте един пример, когато комунистите са вземали властта и не са съсипвали държавата!На Радев това му трябваше, да назначи подходящи лакеи за министри, за да изпълняват поръчките му без да питат!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Новини Варна