IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
09:20 | 17 май 2021
Обновен: 13:39 | 28 април 2024

Хотелиери към властта: Докарайте братушките, летният ни сезон загива!

Ще останат ли празни чадърите по Черноморието тази година?

По материала работи: Слав Велев
Хотелиери към властта: Докарайте братушките, летният ни сезон загива!

Браншът зове за дипломатически совалки, готов да глези братушките с трюфели и екзотични екскурзии Германия и Великобритания анулират полети, битката е за всеки летовник, пише "168 часа", цитирна от "24часа". Mалко след 15 ч. на 9 май на Летище Бургас каца чартър от Русия. Самолетът от Москва обаче е празен. На борда му няма пътници, а той е последният за месеца, след като бяха отменение всички полети от Москва до България за май. Около час по-късно със същия самолет за Москва отлитат 163-ма пасажери.Повечето от тях руснаци, които живеят в България или имат имоти в страната ни.

Седмица по-рано, на 2 май, се случва същото. С чартърен полет от Москва са прибрани над 150 руснаци, пребиваващи в България. Никой от тях няма представа кога отново ще може да лети обратно, мака че има планирани чартъри от Русия чак до октомври. По предварителни данни на "Фрапорт" общо заявените полети от Руската федерация са 350, 2/5 от тях 282 до Летище Бургас и 68 до Варна. Но остава загадка дали те ще бъдат изпълнени. Първи за спрени полети от Русия към България алармираха от Регионалната туристическа камара в Бургас.

Оттам обясниха, че това се случва след призив на руския политик Владимир Жириновски Русия официално да забрани купуването на имоти в България, както и пътуванията до страната ни с цел туризъм. "Съобщихме новината след разговори с големи туроператори в Москва. Много хора първоначално скочиха срещу нас, но информацията се потвърди. Надяваме се служебното правителство да обърне внимание на проблема. Геополитическата обстановка с Русия е много нажежена, но не бива да забравяме, че руските туристи са едни от най-благодатните в икономически аспект и са много важни за нас. Те обичат нашето Черноморие, не стоят по хотелите, инвестират допълнително в екскурзии и други забавления", заяви пред "168 часа" Евелина Пулева, зам.-председател на Регионалната туристическа камара в Бургас.

Всичко започна от т.нар. "шпионски скандал". Проблемът е геополитически и трябва да бъде разрешен, защото ние разчитаме много на руските туристи. Политиката си е политика, но туризмът не бива да става заложник на ничии интереси, коментират представители на туристическия бранш в очакване на позитивна развръзка. Туроператори и хотелиери са силно притеснени, че без "осигурено небе" няма как да дойдат руски туристи, а в момента България има огромен шанс пред Турция и Гърция, в които епидемиологичната обстановка заради COVID-19 е много по-неблагоприятна. Дали сезон 2021 ще бъде успешен, зависи от това ще попадне ли България в списъка на недоброжелателите на Руската федерация, който се очаква да бъде подписан на 11 май. "Отново апелираме за мъдра дипломация, бързи и адекватни решения. Нека туризмът не бъде заложник на геополитическата обстановка. Руският пазар е определящ за успеха на туристическия сезон", категоричен е председателят на Регионалната туристическа камара Иван Иванов.

Коментари

Новини Варна