IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
08:00 | 21 май 2021
Обновен: 12:08 | 26 март 2024

Почитаме светиите Константин и Елена

Какви са традициите и обичаите на празника

По материала работи: Слав Велев
Почитаме светиите Константин и Елена

Днес Източноправославната църква чества едни от най-ревностно почитаните свети равноапостоли Константин Велики и света Елена, неговата майка.

Празникът в България е последният от пролетните празници. Днес в някои места, предимно в Югоизточна България, се танцува върху жарава (нестинарство). Според някои историци, обичаят е свързан с езически ритуали, запазили се от времето на траките. Въпреки че нестинарите играят върху жаравата с икона на св. Елена и св. Константин, обичаят никога не е признат от църквата.

Днес имен ден празнуват всички, които носят името Елена (означава - факел), Ели, Елка, Койчо, Константин (означава - твърд), Коста, Костадин, Костадинка, Динко и други. Честит празник на всички именици със специални пожелания към колегите Елена Кирова, Ели Марина, Константин Паскалев и Константин Ставрев....

Денят на Светите Равноапостоли Константин и Елена е празник и на едноименния курортен комплекс край Варна, който тази година празнува 113 годишнината от основаването си. Припомняме, че именно к.к. „Св. Константин и Елена“ е най-старият роден черноморски курорт.

Традиционно празникът се отбелязва със светски и църковни тържества – Света литургия и водосвет, литийно шествие и празнична концертна програма на открита сцена в курорта.

21 май е празник още на градовете Пазарджик и Елена.

Традиции и вярвания

Според народните вярвания на този ден строго е забранена всякаква полска работа. Селските стопани свързват празника с предпазването на реколтата от градушка. Вярва се, че "Еленка и Костадин носят градушката в чувал". Това е денят на игрите върху огън - нестинарството, запазени и досега в някои райони на Странджа, но почти само като атракция.
 
Празникът започва няколко дни преди деня на Свети Константин и Елена - със събиране на средства за общ курбан, а също с почистване и поправяне на изворите и кладенците в селата.

На мегданите предварително е приготвена голяма клада от няколко товара дърва. Вечерта те се запалват, а всички се събират около кладата и слушат ритъма на ритуалния тъпан, по-късно - и хороводните мелодии, предназначени за обреда. Когато огънят стихне, останалата жарава - живите още въглени, се разстилат в кръг.
 
Около тях се извиват хората, а начело се носят иконите на св. св. Константин и Елена. В жаравата влизат боси нестинарите, които най-често са жени. Те са като че ли в несвяст, в унес. Вярва се, че иконата на светеца, която държат, ги запазва от огъня. В това състояние нестинарите понякога изричат пророчески думи, гадаят бъдещето или общуват с умрели предци. Трансът и ритуалният им танц траят няколко минути.След нестинарските игри всички се събират на общата трапеза с приготвения курбан.

***

По инициатива на ООН на 21 май се отбелязва деня на културното разнообразие. По този повод се организират мероприятия, събития, прояви и концерти, с които се засвидетелства съпричастност, разбиране, уважение и приемане на различните национални култури в името на диалога и развитието между всички нас.

Ето няколко идеи за това как може да отбележите Световния ден на културното многообразие за диалог и развитие:

*    Посетете художествена изложба или музей, посветен на други култури;

*    Научете повече за друга религия;

*    Планирайте международна филмова вечер;

*    Слушайте музика от различна култура;

*    Практикувайте спорта, свързан с различна култура (карате, крикет, йога…);

*    Поканете приятел и сгответе традиционни храни.

Коментари

Новини Варна