IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
09:45 | 22 май 2021
Обновен: 01:35 | 17 април 2024

НСИ: Свръхсмъртност има в България

Пандемията показа много неприятни факти за състоянието на здравната система у нас

По материала работи: Слав Велев
НСИ: Свръхсмъртност има в България

За съжаление пандемията показа много неприятни факти за здравната система в България. У нас няма много заразени лица, но смъртността бележи върхове. Увеличаването на броя починали за миналата година е осезателно. Ние имахме свръхсмъртност. Това обяви председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски пред БНТ.

Демографските процеси се формират с десетилетия. Населението миналата година е било 6 916 548 души. Последното преброяване беше през 2011 г. Изчисленията, които правим са на база данни от 2011 г.", каза още Цветарски.

"За нас преброяването е най-важната задача, която се случва веднъж на 10 години. Преброяването тази година ще е 18-о подред. То трябваше да се случи през януари 2021 г., но сега, заради пандемията, ще започне на 7-и септември. За разлика от миналото броене на гласовете, когато имахме 42% електронно предаване на данните, тази година очакваме процентът да е над 60", уточни шефът на НСИ. Той сподели, че на места има проблеми с набирането на хора, които да обслужват процеса и допълни, че не е лесно да се определи какъв е броят на българите в чужбина. Сергей Цветарски обясни, че НСИ няма как да задава въпроса за третия пол, тъй като статистически се пита за биологичния.

Последното изследване на НСИ и било за културата. През 2020 г. е имало по-малко хора в музеи, кина и театри заради ограниченията.

Коментари

Новини Варна