IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
13:00 | 22 май 2021
Обновен: 01:25 | 26 март 2024

Рашков: ГЕРБ са ползвали спецслужбите за подслушване

Засегнати политици призоваха за съд и най-тежките наказания

По материала работи: Слав Велев
Рашков: ГЕРБ са ползвали спецслужбите за подслушване

Кадър: Bulgaria ON AIR

Служебният премиер Стефан Янев е бил подслушван преди вота на 4 април. Това обяви отново пред bTV служебният вътрешен министър Бойко Рашков. Засегнати политици призоваха за съд и най-тежките наказания, ако това действително е така.

Скандалът с подслушването тръгна от съпредседателя на „Демократична България“ Атанас Атанасов, който заяви, че около изборите са подслушвани партийни дейци и водачи на листи. Вчера прокуратурата съобщи, че започва проверка. Вицепремиерът обяви, че срещу него е образувано досъдебно производство от прокуратурата, от обвинението отрекоха.

Рашков обясни, че е започнал проверка, защото го е оценил като предизборен ход, но са били дадени прекалено конкретни детайли, за да е само това.

„Проявих интерес, като се срещнах с хора, длъжностни лица, които имат такава информация и биха могли да изсветлят това нещо. Категорични са, че става дума за подслушване на политици от двете прилагащи СРС структури – ДАНС и ДА „Технически операции“, посочи служебният силов министър и допълни, че ще запази мълчание относно имената на подслушваните политици. 

Служебният министър на МВР потвърди, че сред подслушваните лица не е имало политици от ГЕРБ.

„ГЕРБ забравя, че тези държавни структури са на българската държава, те не са собственост на Бойко Борисов и не могат тези структури да се използват в полза на тесни политически цели. За голямо съжаление, тези структури са използвани по този начин дълъг период от време – през всичките мандати, с които те се гордеят и това използване за мен е изключително лош атестат за демократичната ни държава. Тези хора не се свенят от нищо, тези хора не се свенят от видеоклипове, в които ги показват как спят до милиони“, добави той и предположи, че скандалът ще отекне и извън страната.

Рашков не разкри дали има подслушвани служители от МВР, допълни, че очаква да се извърши проверка от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства по случая. 

Коментари

Новини Варна