IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
15:00 | 26 май 2021
Обновен: 07:42 | 19 април 2024

Шефът на ДАНС: Премахването ми е свързано с разкритите руски шпиони в България

Бойко Рашков бил с отнет достъп до класифицирана информация, твърди Димитър Георгиев

По материала работи: Слав Велев
Шефът на ДАНС: Премахването ми е свързано с разкритите руски шпиони в България

Шефът на ДАНС Димитър Георгиев заяви, че премахването му като председател на Агенцията е „неразривно свързано с разкритите руски шпиони в България”.

"Мотив е това, че в работата си сме допуснали някакви грешки. Една от тях е, че в последните години направихме такива операции, които разкриха шпионски мрежи на чужди разузнавания. Особени последните, които са свързани с хващането на шпионите, които работеха с Русия. Една от причините за мен е това, защото, работейки по този начин, ние защитаваме националната сигурност, аз благодаря на служителите, които са професионалисти", каза той, цитиран от "Труд".

"Имаме притеснение, че силовият вицепремиер е лице с отнет достъп до класифицирана информация за срок от 3 години, като отнемането е от 2 години. Този срок не е обжалван. Секторът за сигурност работи с класифицирана информация", заяви шефът на ДАНС.

"Аз като председател съм удостояван с много награди. Работата, която е вършена, не се зачита. Други са критериите явно за оценяване работата ни. При последното ни участие във формата на НАТО всички държави подкрепиха България за правилната политика и това, което  се върши от службите, но тука няма значение", посочи той.

"Мотивът, който се изнася за моето освобождаване, е следният - "уронване на престижа на Агенцията". Откъде накъде ще се говори, че съм политически обвързан", попита Георгиев.

"Аз съм си взел неплатен отпуск, който на петия ден, разбрах от медиите, че ме търсят, а вицепремиерът коментира, че се укривам. Аз лично в МС си внесох документите за прекратяването на отпуска, но там не бях приет, защото не съм планиран, макар че съм издирван. След което бях поканен на среща, на която ми бе казано "че аз не искам да работя със служебният кабинет". Каза ми го премиерът.

Чакам си указа и с гордо вдигната глава си тръгвам от ДАНС", заяви Димитър Георгиев.

"Направил съм доклад, който съм изпратил на премиера, и той не потвърждава информацията за подслушвани политици. Исках да му докладвам и други детайли, но той бе зает", каза Георгиев.

 

Коментари

Новини Варна