IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
15:00 | 30 май 2021
Обновен: 16:04 | 14 май 2024

Рашков зове: Медиите да разследват Борисов, главният прокурор е негов

Борисов: Рашков и за домоуправител няма да го изберат

По материала работи: Слав Велев
Рашков зове: Медиите да разследват Борисов, главният прокурор е негов

Снимка: БНР

Обмислям дали има смисъл да се подават подобни сигнали в прокуратурата срещу Бойко Борисов. Прокуратурата е превърната в политическо оръжие. Това заяви вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков в интервю за БНР. Повод бе сигналът, който Рашков каза, че ще подаде следващата седмица срещу Борисов в прокуратурата. Анонимен свидетел му казал, че е заплашен от Борисов как семейството му щяло да яде собственото му месо.

Рашков се обърна към медиите да изземат функциите на обвинител на властта и те да разследват сигналите.

Обмислям има ли смисъл да се подаде сигнал, или да дам на медиите, като силна власт, да се запознаят със сигнала, каза Бойко Рашков.

Необходимо ми е още малко време, да обмисля как да реагирам. Човекът, който ми даде тази информация, защо дойде при мен, а не отиде в прокуратурата, попита МВР-шефът.

„В последните дни прокуратурата е образувала като на конвейер множество досъдебни производства, с които вече се опитва да спъва работата на МВР... Г-н Борисов няма основание да се опасява, че някой ще го задържи под стража. На него не му е необходим имунитет на народен представител, той има абсолютен имунитет, защото притежава главния прокурор... Главният прокурор се обръща към министър-председателя с „шефе“. Какво означава това?“, продължи служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Той подчерта, че службите на подчинение на Бойко Борисов са прилагали безогледно и незаконно СРС.

„Службите са били поставяни в такава срамна позиция, че не са могли да не предоставят, включително чувствителна информация, дори само за негово ползване... Убедих се, че голяма част от използвалите СРС са газили безогледно закона. Вероятно чрез удовлетворяване на лични, групови и политически интереси“, каза вицепремиерът.

В предаването „Неделя 150“ Рашков допълни: „Надявам се за кратко време да се възстанови държавността у нас. Не може всички да работят за един човек като в едно тоталитарно общество. Толкова проблеми е предизвикал той, че ще трябва може би цял мандат на едно редовно правителство да ги разясни“.

По случая с подслушванията вътрешният министър е възложил вътрешноведомствена проверка и ще се провери работата на структурите, които са с права за СРС. „Досега подобна проверка в МВР не е правена“, каза Рашков. И допълни: „Труден за решаване въпрос е политиците да не се изкушават да използват МВР за политически цели. Не бих могъл да кажа, че скоро това ще се постигне. Добре е политиците да не се намесват, да се спазва неутралитетът. По закон политически поръчки не могат да се изпълняват, друго е живият живот“.

Служебният вицепремиер има основание да смята, че на тези избора ситуацията ще е различна и изрази надежда машинното гласуване да даде предпоставка за честни избори.

Същевремнно на среща с партийни активисти, предавана във Фейсбук, Борисов попита защо никоя от другите партии не реагира на твърденията за подслушване и сигналите на служебния вицепремиер и МВР шеф Бойко Рашков:

„Защото за всички това е изгодно – Бойко Рашков няма да го изберат за домоуправител във входа, където живее. Обаче изведнъж той идва и дава оценки за една партия. И тука дори и кандидат-президентът Радев вижте какво каза онзи ден: „Аз подписвам само укази“. Даже и той вече почва да се чуди как да не го пришият толкова явно към видно провалящите се хора“. 

"Цялата ми прогноза от последните месеци се потвърждава с пълна сила. Ние винаги след избори търсим партньори за управление и другите също са го правили. Защо сега не съставиха правителство? Защото са искали мръсните поръчки за ги свършат хора от средите на БСП и от кандидат-президента Румен Радев. Това правителство се бие само с ГЕРБ, не и с патриотите. Извадиха хора от 90-те години и ги изпратиха само срещу ГЕРБ. Да сте чули от тях за БСП, ДПС или ДБ, те също са били в управление. Цялата сглобка е била да дойде това правителство и да свърши работа. Те се занимават с всичко друго без как ще проведат изборите", заяви Борисов.

Той призова другите партии да се замислят дали след това няма да отидат и за тях.

"Тях не ги интересуват изборите, а ревизия. Ама такава ще направи редовно правителство. Нинова всячески се старае да обясни, че не е нейно правителство, но с редки изключения вътре всички са кадри на БСП. Тя обаче не може да прави такива мръсни работа. Не само не съм давал разпореждане за подслушване на политици, то е дълбоко погрешно. Те всеки ден бяха на площада за какво да ги слушаме", заяви още Борисов.

Всеки ден следващия месец ще ни подхвърлят по някой компромат, категоричен бе бившият премиер.

Коментари

Новини Варна