IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
08:00 | 2 юни 2021
Обновен: 03:09 | 25 април 2024

Почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България

Ето как Варна ще отбележи 145 години от гибелта на поета революционер

По материала работи: Слав Велев
Почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България

Днес почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Този ден се чества от 1901 година, когато на връх Околчица, лобното място на Ботев, се събират негови четници и други граждани да отдадат почитта си. През годините начинът на празнуване и официалната формулировка на деня се променят. Но датата 2 юни остава като един от най-заредените емоционално дни в нашия календар, въпреки че фактическата дата на смъртта на Христо Ботев е 20 май или 1 юни по ново му. Както знаете и тази година във Варна, както и в цялата страна, точно в 12 часа на обяд сирените ще завият, за да ни напомням да отдадем минута почит в памет на всички паднали за свободата и независимостта на съвременна България.

Във Варна по повод отбелязването на 145 години от гибелта на Христо Ботев и загиналите за Освобождението на България, на 02.06.2021 г. от 10.30 до 12.00 ч. пред паметника на поета в Морската градина ще се проведе общоградско поклонение.

Във връзка с извънредната епидемиологична обстановка и въведените от Министерството на здравеопазването противоепидемични мерки, поднасянето на венци и цветя ще се осъществява самостоятелно от всяка организация и граждани.

Коментари

Новини Варна