IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 28°
България
04:46 | 19 май 2014
Обновен: 10:07 | 11 април 2024

Университетите се оплакват от неграмотни студенти

Университетите се оплакват от неграмотни студенти

По материала работи: Златина Добрева
Университетите се оплакват от неграмотни студенти

Университетите отдавна се оплакват, че кандидат-студентите не са достатъчно грамотни. Това коментира министърът на образованието Анелия Клисарова в интервю за вестник "Монитор" във връзка с начина на оценяване на предстоящите матури. 

Както стана ясно, минималният праг за оценяване на матурите тази година ще бъде ясен преди изпитните работи да бъдат проверени. Това според министъра е гарант за грамотността, която учениците трябва да имат. По нейни думи скалата за оценяване е съобразена с резултатите, показани от проведените досега матури.
Матурите ще протекат без промени по отношение на формата, организацията и провеждането, за да няма стрес в системата. И тази година зрелостните изпити ще бъдат генерирани от 11 млн. възможни комбинации с помощта на програма.
Въпреки че някои университети провеждат въвеждащи лекции по български език, Клисарова е категорична, че висшето образование не трябва да наваксва пропуските на средното.
Анелия Клисарова коментира и задаващата се липса на студенти за висшите училища. По нейни думи предстои промяна във финансирането на университетите, което към момента се прави на базата на броя на студентите в него. Идеята на предстоящите рефори в сектора е 80% от финансирането да е на база брой учащи, а 20% - на база качество. Към момента 96% от финансирането е въз основа брой на студенти.
Новият начин на финансиране на университетите ще покаже на ВУЗ-овете кои направления и специалности са най-добри и предпочитани, а това ще насочи вниманието на университети към тях. По думите на Клисарова е възможно и сливане на университети.
Министърът изрази надежда, че с промяната на финансирането на висшите училища ще се увеличи конкурентността между университетите и страната ни ще стане все по-привлекателна за чуждестранни студенти.
Във връзка със задаващата се криза за учители Клисарова призна, че са нужни инвестиции, свързани с квалификацията им. По думите й предстои въвеждане на позиция „стажант-учител“, като идеята е професията да се направи регулирана, каквато е професията на юристите и лекарите.
Министърът потвърди готвеното увеличение на заплатите на младите учители от 1 юли. Към момента това е единственото сигурно увеличение, като Клисарова каза, че се водят преговори със синдикатите, които настояват за увеличение между 5 и 8 на сто за всички преподаватели.

Коментари

Новини Варна