IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
България
16:30 | 7 юни 2021
Обновен: 01:54 | 17 април 2024

Радев: ЦИК и служебното правителство ще гарантират машинния вот (ВИДЕО)

Възвръщането на доверието в изборния процес е основна задача, заяви президентът

По материала работи: Слав Велев
Радев: ЦИК и служебното правителство ще гарантират машинния вот (ВИДЕО)

Въпреки тежкото наследство и заварените договорки, ЦИК и служебното правителство ще положат всички усилия за организацията на машинния вот. Възвръщането на доверието в изборния процес е основна задача както на ЦИК, така и на служебното правителство. Българските граждани очакват да бъдат взети всички необходими мерки за провеждането на честни, прозрачни и свободни избори.

Това каза в Пловдив президентът Румен Радев, запитан дали недоставените все още 1600 машини ще затруднят гласуването на 11 юли.

"Десет години уж вървяхме към европейско развитие на България, а се озоваваме в един момент редом до страни, които са обект на санкции. Санкцииите по закона „Магнитски“ за български физически лица и фирми са прецедент за Европейския съюз. Няма ясна нормативна база как точно се действа, когато страна член на Европейския съюз попадне под такива тежки санкции. Но едно категорично трябва да е ясно - служебното правителство е длъжно да предприеме мерки, които да минимизират риска за държавните институции и българските граждани във финансово отношение. Такива мерки се вземат внимателно и прецизно в рамките на закона", добави Радев.

"На политическите партии пожелавам да бъдат много внимателни по време на предизборната кампания и да търсят обединение около ясни ценности и приоритетите на България. Нека не бързат да се нападат необмислено един друг, защото ще се срещнат след това в парламента и ще бъдат изправени пред най-трудната и важна задача за страната ни след изборите – да съставят редовно правителство", заключи държавният глава.

Президентът Радев посети Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника в Пловдив. Той се срещна с дванайсетокласници, които днес се явяват на държавен практически изпит, и разгледа лабораториите на учебното заведение.

В програмата му е включено и посещение в Центъра по технологии на ПУ "Паисий Хилендарски".

Коментари

Новини Варна