IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 26°
България
13:00 | 15 юни 2021
Обновен: 03:31 | 29 юни 2022

Премиерът: Колкото повече работим, толкова повече намираме безпорядък

Добавката от 50 лева за всички пенсионери остава

По материала работи: Слав Велев
Премиерът: Колкото повече работим, толкова повече намираме безпорядък

Това, което заварих беше хаос. Колкото повече работим и се заравяме в проблемите на секторите, намираме повече от хаос, намираме по-скоро един системен безпорядък и липса на правила. Това заяви служебният премиер Стефан Янев, предаде БГНЕС.

Демонстрациите на гражданите показаха зрялост на демократичния процес в България, но показаха и стремеж за промяна, която ще даде възможност на гражданите да усетят и разберат, че те са водещи по отношение на политическия процес, на партиите, те определят дневния ред на партиите. Служебното правителство демонстрира кураж да представи реалистичната картина, добави Янев.

Добавката от 50 лева за всички пенсионери остава. Над 2 млн. души ще получат допълнителната сума към пенсиите си. Основна цел в работата на Министерството на труда и социалната политика е насочена с грижа и мисъл за гражданите на България. Това заяви социалният служебен министър Гълъб Донев.

Предстои МС да приеме решение за увеличение на пенсиите на 1 245 000 пенсионери с 5%, така че да бъдат осъвременени, отпуснатите до 31 декември 2020 г. Продължаваме с мисъл за уязвимите групи, чиито доходи са под линията на бедност, продължава патронажната грижа, добави Донев. Работим за бизнеса и заетостта да ги подобрим, допълни той.

Безработицата продължава да намалява – към днешна дата на годишна база намалението е с над 37%, каза още Донев. Нивото е около 5,4% към момента. Това е добър знак, посочи Донев. Заетостта се подобрява. От 1 юни стартират 28 програми за заетост, имаме над 2800 работни места, които ще бъдат заети от хора с дългосрочна безработица по тези програми, хора над 55 г. възраст и младежи без професии и квалификация. Българският бизнес може да е спокоен, въпреки индикациите, които имаме, че икономиката вече е на етап на възстановяване, може да продължим да подкрепяме бизнеса и заетостта на българските граждани, коментира още Донев.

МВР е предприело всички организационни мерки, които да гарантират в много голяма степен, че ще проведем честни избори на 11 юли. Това каза вътрешният министър Бойко Рашков на отчета на служебното правителство за едномесечно управление.

Липсва оперативна чувствителност на някои наши служби към проблеми в нашата страна, посочи той и даде пример с незаконните трансплантации, които бяха обявени, като подчерта, че тези случаи са останали неизвестни за оперативните структури на МВР.

Където се е обърнем, е блато, подчерта вътрешният министър.

За голямо съжаление на едни от предходните избори - на 4 април, а и преди това, има констатирани случаи на купуване на вот. За това уродливо явление в нашия политически живот МВР няма вина, ако има отделни случаи, в които някои служители от министерството са се опитвали да съдействат на една или друга политическа партия, това са инцидентни случаи, каза Рашков. По думите му ведомството разполага с информация в тази насока и ще бъдат предприети мерки.

В МВР е създаден щаб, който се ръководи от главния секретар на министерството във връзка с изборите. По отношение на рокадите, той заяви, че са извършени "необходими промени", а не чистка. Някои по тяхно желание бяха преназначени в други служби, обясни Рашков.

Икономическият министър Кирил Петков заяви, че дейностите в министерството са разделени на два вида - дейности по прозрачност и дейности по икономически растеж. Той посочи направеното по случая ББР с ограничаване на кредитите, които се дават, ситуацията с язовирите, които не са влезли в експлоатация, а за които са изхарчени пари.

Дал съм разпореждане всички завършени язовири да влязат в експлоатация и всеки договор с външен изпълнител да бъда предоставян към Комисията за прозрачност и контрол, обясни министърът.

Над 2.5 млрд. нови средства ще бъдат достъпни за малки и средни предприятия в партньорство с търговските банки, каза Петков.

По отношение на пандемията беше отчетено, че проблемите се дължат на лошо състояние на здравната система и недобро управление на кризата. Не заварихме утвърден общ план за диагностика и лечение на ковид, последни бяхме по ваксинация, заяви здравният министър Стойчо Кацаров. Скоро ще бъде публикуван такъв протокол. Министърът заяви и че се прави информационна кампания за ваксинирането, каквато липсвала.

Според него добрата новина е, че над 400 хил. възрастни са се ваксинирали за месец. Възложен е анализ на смъртността и на работата на медицинските служби, за да се разбере откъде идват лошите резултати, информира Кацаров.

Ковид не е отминал, рискът от нова вълна есента продължава да съществува, подчерта Кацаров. По думите му прави се корекция на мерките, като се следи ситуацията непрекъснато. Ваксини са осигурени за населението за следващите две години. По думите му очаква се скоро да влезем и в зелената зона на ЕС по заболеваемост.

Финансовият министър Асен Василев каза, че мерките, свързани с пандемията, са били бюджетирани до края на март и реално не е имало оставено финансиране за тях. По думите му общественият ресурс е бил харчен безконтролно, имало е системно несъбиране на данъци от НАП, като се вижда значително повишена събираемост за 30 дни.
 

Коментари

опетков ( преди 1 година )
Интересно как при такъв "хаос" държавата работи вече 10 години, без да има провалени бюджети, инфлация, фалити на банки, заплатите утроени. Да видим след въведения казармен "ред" как изведнаж ще цъфнем и вържем. Искаме резултати, а не празни приказки. Засега няма нищо, освен хаос, сътворен от новите калинки.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна