IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
16:20 | 1 юли 2021
Обновен: 05:39 | 29 март 2024

Туристически данък за дивото къмпингуване иска община Шабла

100 000 лева на година стрували палаткаджиите на местната хазна

По материала работи: Слав Велев
Туристически данък за дивото къмпингуване иска община Шабла

Проектонаредбата, регламентираща свободното къмпингуване в страната ни и която през месец юни беше подложена на обществено обсъждане, е документ, който община Шабла чака от много години. Причината е в уникалната природа в общината и дългата с километри плажна ивица, които всяка година привличат стотици любители на този вид почивка. Разполагането на палатки, кемпери и каравани обаче ставаше без регламент, напълно безплатно и често не особено природосъобразно, тъй като по-голямата част от плажната ивица на община Шабла е картирана като дюни, защитени по Натура 2000, предаде Радио Варна

"Този вид туризъм генерира отпадъци. Не говорим  за замърсяване, за умишлено замърсяване, напротив, говорим за събрани отпадъци, но събирането на отпадъци не приключва до поставянето им контейнера. Оттам отиват на претоварна станция, където се сепарират, после се депонират в Регионално депо. Проблемът е, че този генериран отпадък се плаща от данъците на нашите съграждан. За тази услуга ние не получаваме нищо. Разминаваме се тотално с идеята на Закона за местни данъци и такси - замърсителят да плаща разхода", каза кметът Мариян Жечев.

От зоните, в които се осъществява свободно къмпингуване се генерират около 500 тона отпадъци, като сметката, която трябва да плати общината е най-малко 100 000 лева на година, посочи Жечев.

Въвеждане на туристически данък за къмпингуващите и максимален срок за пребиваване на определено място са сред предложенията на Община Шабла за проктонаредбата за регламентирането на този вид туризъм.

Предвиденият приход от туризма, за дадена община, е свързан с туристически данък, в случая обаче тези туристи не плащат такъв, нито има други директни приходи от тях, каза още кметът на Шабла.

Какви още са предложенията община Шабла, които могат да бъдат включени в Наредбата и как гледат от местната власт на протестите срещу нея, чуйте в разговора на  Мая Щърбанова с кмета на общината Мариян Жечев.

Коментари

Новини Варна