IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
12:45 | 4 юли 2021
Обновен: 09:33 | 24 април 2024

200 жертви на пътя от януари

Убийците - пияни, надрусани и състезатели

По материала работи: Слав Велев
200 жертви на пътя от януари

Снимка: АРХИВ
 

Повече катастрофи и загинали през първата половина на 2021 г. в сравнение със същия период на миналата година, отчитат от МВР в седмицата, в която отбелязваме Националния ден за безопасност на движението по пътищата, предаде GlasNews.bg.

От януари до днес регистрираните тежки катастрофи са 2532 с 200 жертви и над 3000 ранени. За същия период на миналата година катастрофите са 2390, жертвите 173, а ранените 2963.

Несъобразената скорост, неправилните маневри и отнемането на предимство са основните причини за катастрофите у нас, сочи статистиката.

След тях се нареждат употребата на алкохол и наркотици. От Асоциацията на пострадалите при катастрофи отчитат тенденция на рязко повишаване на броя на водачите, седнали зад волана след употреба на наркотици.

''Заловените с наркотици се доближават до тези с алкохол. Годишно около 10-12 хиляди души са задържани с алкохол. Единственият начин за противодействие е да се правят превантивно дръг тестове. Ако всяка втора кола примерно пред дискотеките вечерта в 1-2 часа се спират и се проверяват това ще има много силен ефект'', заяви пред БНТ Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.

Друг фактор, който крие рискове на пътя, са мощните автомобили, управлявани от неопитни шофьори.

"Всичко онова, което младежът знае, прочел е, научил е под някаква форма теоретично, нека да го прилага и в практиката си, така че да не се окаже в един момент, че е надценил собствените си възможности, а е подценил техническите характеристики на автомобила, който управлява", коментира на свой ред инспектор Мария Ботева от ''Пътна полиция''.

От КАТ призовават водачите никога да не забравят, че не са сами на пътя и да помнят, че всеки един човешки живот е безценен.

Коментари

Новини Варна