IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
България
15:30 | 4 юли 2021
Обновен: 12:29 | 29 март 2024

Акции срещу покупката на гласове текат в цялата страна

Задържаният Кирил Киров, броял петдесетачки

По материала работи: Слав Велев
Акции срещу покупката на гласове текат в цялата страна

Акции срещу покупката на гласове текат в цялата страна. Прокуратурата в Етрополе е обвинила мъж за организиране на схема за купуване на гласове чрез застъпници.

От държавното обвинение информираха, че при претърсване на жилището на обвинения са били намерени над 60 декларации на застъпници на политическа партия, при малко над 20 изборни секции в общината, предаде "Монитор".

Свидетел е потвърдил по време на разпит пред съдия, че във вторник е трябвало да получат обещаните пари. Предстои прокуратурата да прецени искането за постоянен арест.

Междувременно полицията в Сливен работи по 18 сигнала за купуване на гласове, съобщиха от ОД на МВР. Сигналите са получени от граждани и придобити при полицейска оперативна работа, като по случаите са образувани проверки.

Има засилено полицейско присъствие на изборни места и секции, където на базата на анализ от предходни избори има риск от контролиран вот. Профилактирани са 276 лица от криминалния контингент, съставени са им протоколи за предупреждение. На 198 души от активния криминален контингент се извършва наблюдение и непрекъснат контрол. Провеждат се беседи с неформални лидери, можещи да организират контролиран вот. Наблюдават се 12 обекта в областта, предоставящи бързи кредити. Работи се по придобиване на информация за т.нар. корпоративен вот. Проведени са разговори и беседи със собственици, управители, служители и работници на 20 фирми в областта.

Извършват се проверки по отношение на гражданската регистрация, което включва регистриране на по-голям брой лица на един адрес. Проверките са от 1 юли в рамките на специализирана операция против престъпленията срещу политическите права на гражданите и нарушения на изборното законодателство.

Задържаният за купуване на гласове в Етрополе е Кирил Николаев Киров. Представител е на фирма за бързи кредити и е председател на шахматен клуб в града.

В дома и офиса му са намерени попълнени 61 декларации за застъпници на определена партийна листа на предстоящите избори, при положение, че на територията на общината има общо 19 избирателни секции. Обещавал е по 50 лева на глас, съобщи БНТ.

Част от застъпниците са роми от село Малки Искър. Има свидетели, които вече са разпитани пред съдия.

Киров е 35-годишен. Осъждан е два пъти, като наказателната му отговорност е заменена с административна санкция "глоба".

Единият път е осъждан за управление на автомобил без регистрационни номера.

Коментари

Новини Варна