IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
10:00 | 13 юли 2021
Обновен: 14:33 | 22 април 2024

Минал си скоро на преглед, но нямаш екочип на колата. Нужен ли ти е?

Новите изисквания влизат в сила от 1 януари 2022 г.

По материала работи: Слав Велев
Минал си скоро на преглед, но нямаш екочип на колата. Нужен ли ти е?

От 12 юли на всички превозни средства до 3 тона и половина се издава екостикер. Той ще определя до каква степен автомобилите замърсяват въздуха. Какви ще са ограниченията за старите коли, които не отговарят на нормите? 

Данчо Капитански е работил над 20 години в системата за техническа изправност на автомобилите. Пенсионер е и кара 30-годишна кола, която му е необходима, тъй като жена му е трудноподвижна, предаде Bulgaria ON AIR

Според новите изисквания собствениците на по-стари автомобили няма да могат да шофират в центъра на големите градове в дните, когато въздухът е най-замърсен.

"Тя е първа група инвалид. Как ще я закарам от тук до центъра, след като ми се забрани. То е срамота да ми спрат колата, че аз не мога. Направете ги болниците извън София на по-удобно място. Учреждения, предприятия всичко е наблъскано в центъра", коментира Данчо.

Новите ограничения влизат в сила от 1 януари 2022, като за нарушителите се предвиждат глоби. 

"Правим замервания само от гледна точка на екологията - отработените газове, съответно на бензин с газоанализатор, на дизелите с димомери. Тези, които имат газова уредба, ги мерим съответно на бензин и на газ. Те трябва да влизат в еконорма", каза Малинка Бондаренко от СБА.

Всеки пункт за годишен технически преглед определя колко ще струва поставянето, а самата цена на стикерите е 4 лв. Хората, които вече са минали своя годишен технически преглед, не са задължени да преминат на нов за екостикер.

"Никой не ги задължава да взима новите стикери. Тези, които ще искат да влизат в централните части на тези градове, които местните власти ще вземат решение да забранят за движение определени дни, тогава могат допълнително да представят колата си на преглед", допълни тя.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Коментари

Юри гагарин ( преди 2 години )
Абе що не си *** майката спрете вноса на тия *** и токава *** мраснии
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
milen_st1973@abv.bg ( преди 2 години )
А горивото влиза ли в някакви норми ?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 7
Радмил ( преди 2 години )
Пак лъжете хората! Стикер е в пъти повече от 4лв! Не е сериозно да пишете за нещо, за което не сте се и опитали да проверите за истинска информация!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 3
Новини Варна