IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
11:10 | 21 юли 2021
Обновен: 15:15 | 20 април 2024

Ива Митева е председателят на 46-ото Народно събрание (ВИДЕО)

Претендент за поста бе и Кристиан Вигенин по предложение на БСП, но не събра подкрепа

По материала работи: Слав Велев
Ива Митева е председателят на 46-ото Народно събрание (ВИДЕО)

Кадър: БНТ

Ива Митева от "Има такъв народ" бе избрана за председател и на 46-ото Народно събрание. Със 137 гласа "за", само един "против" и 99 въздържали се тя пребори конкуренцията на Кристиан Вигенин от БСП. "За" социалиста гласуваха 35-ма депутати, а 137 се въздържаха. Против кандидатурата му се обявиха 60 народни представители, предаде Bulgaria ON AIR.

Срещу кандидатурата на Митева гласува единствено Георги Кадиев от коалицията "БСП за България". Той обясни, че е гласувал срещу кандидатурата ѝ заради липсата на разговори между политическите партии.

"Има такъв народ" трябва да поемат инициативата. Тази липса ще доведе до провал и на този парламент. ИТН са победители, трябва да поемат инициативата. Липсата на говорене ще доведе ГЕРБ отново на власт. Трябва да започнем официални и завършващи със споразумение преговори. Да няма импровизации и изненади", заяви Кадиев.

"Народното събрание заема първостепенно място в държавната система и определя основните политики на правителството във всички сфери на обществения живот. Силен парламент означава прямо отношение към народа и постоянно търсене на отговорност от членовете на Министерския съвет. Ние, народните представители, трябва да помним за какво сме избрани и да следваме волята на народа. Да мислим и да говорим като народни представители. Никога не трябва да забравяме откъде сме тръгнали", бяха първите думи на Митева.

"Трябва да изпълним поетите ангажименти чрез приемането на конкретно законодателство за по-висок стандарт на живот, по-добро здравеопазване, по-добро образование и реална съдебна реформа", подчерта новият председател на НС.

Митева вярва, че парламентът ще приеме закони, по които всички български граждани ще живеят по-достойно.

Коментари

Новини Варна