IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
09:20 | 21 юли 2021
Обновен: 03:03 | 4 май 2024

Първи завънец: Новите 240 в НС се кълнат (НА ЖИВО)

Зайкова провери кворума в началото на заседанието и в залата бяха 214 депутати

По материала работи: Слав Велев
Първи завънец: Новите 240 в НС се кълнат (НА ЖИВО)

Новоизбраните 240 народни представители полагат клетва при сформирането на 46-тото Народно събрание.

Съгласно чл. 76 от Конституцията първото заседание на НС бе открито от най-възрастния присъстващ народен представител. Както в предишния парламент, така и сега, това е Мика Зайкова от ИТН.

Зайкова провери кворума в началото на заседанието, а в залата бяха 214 депутати.

Тя се обърна към президента, премиера, депутатите и гостите в залата, сред които и Георги Първанов. Поясни, че уважава привилегията, че трябва да открие за втори път НС. Надява се да види усмихнати лица и всеки да работи в полза на България. Поясни, че разчита на мъдростта на суверена. Нека бъдем добри, усмихнати и да бъдем конструктивни и да работим за просперираща България, каза тя.

Сподели и поуките, които трябва да сме научили от вота. Народът ни казал,че не иска да живее повече така и иска промяна. Всички партии на промяната повишили резултата си, а народът им гласувал довери, , което било огромна отговорност.

По думите й второто важно нещо е че не дава суверена мнозинство и ни казва: Работете заедно, за да реализирате мечата на България, а мечите трябва да се сбъдват.

Третото било ниската активност. Хайде вече да спрем с процедурите и да се захванем за работа. Нито ще е лесно, нито ще е бързо, но е възможно и това го доказаха нашите колеги от служебното правителство, каза Зайкова.

Тя напомни и доклада на ЕК, в който се посочвало че имаме нужда от реформи, а главният прокурор да бъде контролиран и сменяем. "Казаха ни, че не бива да избираме и съдии без конкурс и че може би имаме проблем с ВСС. Оставиха под черта закона Магнитски, но това е едно петно за България и ние трябва да докажем, че България е правова държава и искаме да я направим просперираща",каза Зайкова.

Поясни , че са нужни много реформи - в образованието, където 37 % за завършващите са функционално неграмотни. Изтъкна, че сме били на 5 място в света по качество на образованието. Поясни, че трябва да има и скок на пенсиите. Не можела да гледа сълзите в очите на майките с деца с увреждания. По думите й реформа трябвало да има в здравеопазването и администрацията. Това трябвало да стане чрез модернизация и електронно управление.

"Имаме страшно много работа. Затова искам да ви помоля да не забравяте какво ние поръчал суверена - да структурираме НС и да създадем правителство", каза тя и поясни, че може кабинетът да бъде на малцинството. По думите й обаче е важно какви са приоритетите му.

Накрая призова за разум и диалог, защото конфронтацията и омразата не водила до никъде. "Не забравяйте кой ви е изпратил тук и защо", каза Зайкова.

Последва клетвата от страна на депутатите.

Зайкова забрави, че трябва да се изслушат химните на България и на ЕС и побърза да даде думата за изявления на групите. В този момент обаче и подсказаха, че е направила пропуск, за който се извини с думите: "Старите забравят".

Коментари

Новини Варна