IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
14:50 | 25 юли 2021
Обновен: 13:28 | 22 април 2024

БСП ще положат усилия за съставяне на кабинет на ИТН (ВИДЕО)

Не е обсъждана оставката на Корнелия Нинова

По материала работи: Слав Велев
БСП ще положат усилия за съставяне на кабинет на ИТН (ВИДЕО)

Снимка: БНТ/Иво Никодимов

Националният съвет на БСП заседава заедно с коалиционните си партньори днес. Основните теми на пленума бяха резултатите от изборите, както и действията на левицата при евентуално връчване на мандат са основните.

Лидерът на БСП заяви, че най-важното решение днес е, че националният съвет със 120 гласа "За" и 1 против се обявяват, че искат сигурност и стабилност и ще положат усилия за съставяне на кабинет, за да продължи пълното разграждане на досегашния модел на управление, предаде БНТ.

Обяви се за реформа в здравеопазване, така че то да стане безплатно. Образование, възстановяване на икономиката и съдебна реформа.

Нинова заяви, че са "За" приемането на Република Северна Македония в Европейския съвет.

Експертна група на левицата ще води разговори с експертните групи на "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!".

От БСП ще настояват за споразумение за подкрепа, но решението за такава ще бъде окончателно взето от Националния съвет, след като ИТН представи своето виждане за поименен състав на правителството.

Корнелия Нинова каза, че са "за" закриването на Специализирания съд и Специализираната прокуратура.

В дневния ред не бе включена точка за обсъждане на оставка на Корнелия Нинова.

Пленумът заседава ден след консултациите с "Има такъв народ". След разговорите вчера стана ясно, че двете страни имат достатъчно общи приоритети, въпреки разминавания за данъчната политика и актуализация на пенсиите.

Коментари

Новини Варна