IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
09:30 | 28 юли 2021
Обновен: 17:46 | 3 май 2024

Депутатските ДМС-та в историята! Без държавна пара за кафета и китки

Без 25% боунси към заплатите и без "черна каса" искат да работят в 46-ия парламент

По материала работи: Слав Велев
Депутатските ДМС-та в историята!  Без държавна пара за кафета и китки

Шефката на парламента Ива Митева и председателката на комисията за промени в правилника Виктория Василева (в средата) на заседанието/Снимка: 24 часа

Без допълнителни възнаграждения, които да се дават на депутати по работата им за "приоритетни за България задачи". Около това решение се обединиха представителите на всички партии в комисията, която изготвя новия правилник за 46-ия парламент. Сега в правилника е записано, че народните представители могат да получат бонус равен на до 25% от месечната им заплата, което се равнява на около 1220 лв. Това ограничение на сумата бе предложени от "Демократична България" в предходния парламент и подкрепено в зала. До преди това нямаше таван на бонуса, пише "24 часа".

Европейския съюз през 2007 г. депутатите си отпуснали по 70% добавка към заплатата си, а година по-късно са взели цяла заплата бонус. От тогава никой не е получавал пари по подобни "приоритетни" за страната задачи, обясни председатеката на парламента Ива Митева. "Всички народни представители трябва да работим по приоритетни за България задачи. Всяка ни е приоритетна", каза още тя.

"Не съм запознат да са получавали депутати някога такива възнаграждения. Горещо подкрепяме да отпадне такава възможност. Изобщо не съм знаел, че съществува такава", коментира бившият председател на парламента Димитър Главчев, който сега депутат от ГЕРБ. Край с т.нар. "черна каса" на парламента искат още депутатите с новия правилник. По предложение на Мария Капон от "Изправи се БГ! Ние идваме!" всички парламентарни групи ще се съберат, за да се решат дали да не се прекрати практиката да се дават пари в плик на парламентарните групи. До сега всяка партия получава месечно по 2/3 от стартовата депутатска заплата за всеки свой народен представител. А парите се полагат за заплащане на сътрудници, за купуване на костюми, за цветя, гориво, кафета. "Силно се надявам да се сложи край на това получаване на пари в плик и да го регламентираме", заяви Ива Митева.

Идеите за това варират от това да се ключват директно договори на сътрудниците с парламента, през това парите да се получават по банков път, така че да не остават скрити за обществото. "Две трети от изглеждат винаги като надбавка. Да се опитаме да намерим решение, както говорихме с част от колегите и счетоводството на НС. Да се регистраирам по буслатат и да плащам осигуровка на някого е безумно, не че не съм го правила. Да се намери начин да се плаща на сътрудниците", каза Капон по време на обсъждането на новия правилник. Тя предложи още депутатите да имат стажантска програма и да се потърси начин да се плаща на стажантите.

Комисия на гражданското общество да бъде формирана в 46-ия парламент приеха още депутатите в комисията по правилника. Идеята й е да се занимава със закона за прякото участие на гражданите обясни председателката на парламента Ива Митева. "Там има много проблмеми. Има много процедури, за които няма ред, по който се извършват, включително гражданската инициатива, включително референдума. Отделно ще се занимават със законността на държавата. Ще правят анализи и препоръки, защото напоследък има все повече осъдителни решения за страната", каза още тя. Към комисията по правни въпроси да има подкомисия, която да се занимава с анализи свързани с решенията в Страсбург, съда в Люксенбург, свързани с правата на човека, последици от решенията на Конституционния съд искат още депутатите.

"Смятам, че трябва да има една такава комисия, която да следи, да сигнализира и да прави предложения към народните представители, за да упражнят своето право на законодателна инициатива", каза Ива Митева. От правилника за сега отпада подкомисията за КЕВР. "Не смятам, че трябва да има комисия по регулаторните органи. Винаги сме обяснявали, че регулаторният орган трябва да бъде независим. Ако има желания за изслушвания, винаги може да бъдат привиквани комисарите и да дадат своите отчети пред НС", обясни още Митева. Депутатите ще имат 2 дни за предложения, а в понеделник следващата седмица в комисия ще се гласуват изцяло новите предложения. Окончателно те ще се приемат от депутатите в пленарната зала по-следващата седмица в сряда.

Коментари

Новини Варна