IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
13:00 | 28 юли 2021
Обновен: 02:33 | 17 април 2024

Партиите на протеста с тактически съюз срещу Слави

Двете формации предявяват редица изисквания пред ИТН, за да продължат преговорите за правителство

По материала работи: Слав Велев
Партиите на протеста с тактически съюз срещу Слави

Колаж: Дневник

Преговорите за бъдещото управление, които довчера вървяха стабилно, макар и бавно, изведнъж бяха поставени под въпрос. Това стана след като съпредседателят на „Демократична България“ (ДБ) Христо Иванов предяви от парламентарната трибуна редица изисквания към „Има такъв народ“ (ИТН), от която се очаква да предложи кабинета. И даде да се разбере, че ако не бъдат изпълнени, дясната коалиция ще мине в опозиция, а не вижда проблем и да се отиде към нови избори.

Пред "Сега" представители на ДБ коментираха, че по време на разговорите през изминалите дни ИТН ясно е показало, че иска да вкара "по един или друг начин" ДПС във властта, срещу което дясното обединение имало "принципна позиция". "Тупат топката, защото нямат кандидати нито за министри, нито за премиер. Всички им отказват", обясни депутат от ДБ.

Малко по-късно на парламентарната трибуна излезе Мая Манолова от "Изправи се.БГ! Ние идваме!" (ИБГНИ) на практика подкрепи позицията на Иванов. Така пролича, че двете партии са съгласували действията си и са сключили своеобразен тактически съюз, за да оказват натиск върху партията на Трифонов в хода на преговорите.

Кандидат-министри без въпросителни до имената им

От изявлението на Христо Иванов първо се разбра, че въпросът за персоналния състав на правителството, който доскоро беше оставен настрана, отново се е превърнал в централен. „Колегите от ИТН инициираха разговори, за които благодарим, но на този етап това са просто разговори. Те не са насочени към постигане на споразумение. Тези разговори се водят без да има обявени имена, за да можем да оценим дали заявките, които се правят, са твърд политически ангажимент, и до каква степен хората, които се предлагат, са способни да реализират тези заявки“, посочи той.

Съпредседателят на ДБ призова „личният състав на кабинета да бъде подбран много внимателно от хора, които привличат доверие, а не поставят въпроси“. Той отрече, че дясната коалиция иска да номинира свои хора за министри. В същото време обаче подчерта, че трябва да се привлекат членове на служебния кабинет. „Има хора в служебното правителство например, които привличат огромно одобрение и ми е трудно да разбера защо не се правят усилия да бъдат интегрирани в един такъв кабинет“, заяви той. И даде пример с министъра на икономиката Кирил Петков, на финансите Асен Василев и на образованието проф. Николай Денков.

ИТН "тупа топката" 

Ивайло Вълчев, депутат от "Има такъв народ", обаче контрира - имена на кандидати за министри и премиер няма да бъдат огласявани, докато не получат мандата от президента Радев. "Нищо от това, което Иванов сега казва, не е обсъждано на разговорите ни, не са поставяли въпроса за номинации и пр.", каза Вълчев в кулоарите на НС. "В момента, в който бъде връчен мандата, ще разберете всичко", отговори той на многократно задавания му въпрос какво се случва с проектокабинета и дали съставянето му е зациклило. На въпрос на "Сега" дали и целият август ще мине в преговори по него, Вълчев отговори лаконично: "Не мисля, че ще текат толкова време." 

Внезапно участието на ДПС стана неприемливо

На второ място, Иванов разкритикува участието на ДПС в преговорите. Движението беше поканено от ИТН и доскоро дясната коалиция приемаше това с примирение с аргумента, че това си е решение на хората на Слави Трифонов. Сега обаче Иванов внезапно намекна, че е неприемливо. Той посочи, че ДПС, както и ГЕРБ, „продължават да бъдат заложници на своите корупционни ядра“, и докато това е така, те не трябва да бъдат допускани до управлението. „Може би на някой любител на Сун Дзъ изглежда много хитро да използваме ДПС срещу ГЕРБ, да гледаме от висока планина как двата тигъра се сблъскват. Но 2013 г. това го гледахме и видяхме как двата тигъра взаимно се опитват да се покрият“, добави Иванов.

Според негови колеги намерението на ИТН било първоначално да получи парламентарна подкрепа от страна на хората на Карадайъ, докато ГЕРБ тотално "бъде изтикана" и след това да се "освободят и от ДПС". "Не можем да се съгласим. Ние сме го казали ясно и продължаваме да държим на мнението си - не искаме да имаме нищо общо с ДПС", каза пред "Сега" депутат от десницата. 

Правосъдна реформа, чистене на калинки и Магнитски

И накрая съпредседателят на ДБ настоя, че партията на Трифонов трябва да се съгласи на „много ясен политически ангажимент на най-високо ниво за реформа в правосъдието чрез промяна в конституцията“. Към другите задължителни програмни приоритети, той причисли „изчистване на регулаторите един по един от корупционни калинки, на службите“; решителен пакет от мерки за прилагане на санкциите по Магнитски; мерки за възстановяване на енергийния суверенитет. Даде знак, че ще очаква подкрепа и за последното предложение на дясната коалиция – нова анкетна комисия, чийто мандат описа така: „да наблюдава прилагането на мерките по Магнитски, кото да отговори на нъпросите защо и как българските органи проспаха 700 милиона в хазарта, защо Пеевски беше абсолютно недосегем досега.“

Иначе - опозиция или избори

Колко сериозно са исканията, Иванов подчерта със заканата: „Ние сме готови да разглеждаме всички останали опции, включително да бъдем опозиция. В крайна сметка, ако не може този парламент да излъчи смислено управление, да се върнем към съда на избирателите.“

Коментари

опетков ( преди 2 години )
Още от самото начало си личеше, че правителство няма да има и отиваме към нови избори и там каквото сабя покаже. Само да не излязат сметките на някои без кръчмаря.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна