IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
11:30 | 28 юли 2021
Обновен: 01:07 | 24 април 2024

Рашков в НС: Стотици българи са подслушвани. Още днес давам доказателства (ВИДЕО)

Служители на МВР са използвани като слугини на прокуратурата

По материала работи: Слав Велев
Рашков в НС: Стотици българи са подслушвани. Още днес давам доказателства (ВИДЕО)

Кадър: Nova News

Ще получите доказателства за подслушване на протестиращи и политици. Още днес. Ограничаването на правата на българските граждани не е пушилка, както го наричате. Това каза служебният вътрешен министър Бойко Рашков в парламента по време на изслушването му в НС за подслушванията.

"Всички искания на прокурорите са изготвяни в нарушение на Закона за специалните разузнавателни средства от самите оперативни работници от тези служби. Законът предвижда, че исканията по наказателни дела на прокуратурата са правомощия единствено на наблюдаващия прокурор, а служителите са използвани като слугини на българската прокуратура", каза той, предаде "Монитор".

"Има данни, че по отношение на някои от протестиращите граждани, които са били подслушвани миналата година, наблюдението е продължило доста дълго време, създаващо съмнение за законосъобразността на срока", каза Рашков.

"Особено интензивни са използвани тези тайни способи след нахлуването на прокуратурата в президентската институция на 9 юли 2020 г. Мотивите, с които са искани разрешенията, са, че лицата целят да бъде подронена, отслабена, съборена властта в републиката и извършване на опит за преврат за насилствено завземане на властта в центъра и по места, което съставлява престъпление против републиката", обясни служебният вътрешен министър.

Той припомни, че през 1996-1997 г. парламентът също бе обсаден от протестиращи. Тогава обаче нито един прокурор не си е помислил, че се извършва престъпление против републиката и такива дела не са били образувани.

"Стотици български граждани са били подслушвани по искане на Спецпрокуратурата и по разрешение на Специализирания съд. МВР са наблюдавали безучастно как някои от техните служби – ГДБОП, Вътрешна сигурност и ГДНП, са изпълнявали функциите на обслужващ персонал за Специализираната прокуратура и са извършвали сериозни нарушения на Закона за защита на класифицираната информация", каза Рашков.

По думите му имената на лица, които са били подлагани на СРС-та, са разнасяни на листчета, които впоследствие са били унищожавани. Не са изготвяни никакви справки в тази връзка, а информацията не е описвана, според Рашков, очевидно съзнателно.

Само в една справка има споменати, че са наблюдавани 19 лица. "Толкова много мероприятия са провеждани, че тези служители в МВР са работели дълго след изтичане на работното им време. Това е довело до изплащане на доста солиден бюджет за този извънреден труд", информира още Бойко Рашков.

От ГЕРБ го призоваха да посочи конкретни имена. Министърът обаче отговори, че не е длъжен да говори с имена. Той носи доклад, който депутатите могат да прочетат. "Не се казвам Цветан Цветанов", заяви Рашков и припомни четенето на специални разузнавателни средства от парламентарната трибуна.

Рашков подчерта и показа, че има папка, която ще я предаде комисията в НС, която ще се занимава с тмата за подслушванията. Той бе категоричен, че няма да наруши закона и да назове имена. По думите му в тази папка има данни за повече от 123 протестиращи, които са подслушвани.

Коментари

Новини Варна