IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
13:30 | 9 юли 2021
Обновен: 16:36 | 25 април 2024

Рашков изненадан от броя на лицата, които се занимават с купуване на гласове

Кметът на Гурково е обвиненият от прокуратурата за търговия с вот

По материала работи: Слав Велев
Рашков изненадан от броя на лицата, които се занимават с купуване на гласове

Бойко Рашков/Кадър: Bulgaria ON AIR

На пресконференция в ГД „Национална полиция“ министърът на вътрешните работи Бойко Рашков заяви, че в последните два месеца има засилена активност по отношение на противодействие на престъпленията, свързани с изборните политически права на българските граждани, предаде "Труд".

"Тези усилия дадоха ярки резултати, които в сравнение с предходните ни позволяват да кажем, че предходното ръководство на МВР не е полагало такива усилия за противодействие на този вид престъпност", каза Рашков.

До 4 април има няколко образувани дела, срещу партии, които не са бивши управляващи, каза той. Рашков попита защо сега има 6-кратно увеличение на броя на образуваните досъдебни производства, в сравнение с периода до 4 април. Въпреки че са подадени около 1000 сигнала за изборни престъпления.

Според Рашков практиката да се купуват гласове от дълги години се е утвърдила. Поради бездействието на компетентните държавни органи тя се е развивала и е упражнявала необезпокоявана от никого. Една от причините да се регистрират успехи е именно това спокойствие, каза той.

"Изненадани сме от броя лица, които се занимават с такава престъпна дейност. Например районите Гурково, около Стара Загора, Хасковска област, Твърдица - са наситени с лица, които се занимават с тези деяния. Покупката било с лева, било по друг начин на гласове, които да се насочват към една или друга политическа партия", каза вътрешният министър.

Търговците на гласове си служат с различни подходи, допълни още той. Станало е ясно, че на българските граждани са давани - хляб, дърва, брашно, леща и други хранителни продукти, разбира се и пари в размер 30 - 50 и повече лева.

"Ето как се бие противника - онзи, който разполага с по-голям финансов ресурс, ще бие другия. И това се нарича политическа борба", каза Рашков.

Според него бедността е средство за постигане на политически цели в предизборното състезание.

Кметът на Гурково - Мариан Цонев, е обвиненият за купуване на гласове в Старозагорска област. По-рано от Софийската градска прокуратура съобщиха, че е привлечен към наказателна отговорност. В хода на разследването са извършени множество претърсвания и изземвания. Открита е сумата от 10 хиляди лева, списъци с имена, разпитани са и много свидетели, предаде бТВ.

Хората от ромската махала „Лозенец“ в Гурково живеят в страх, а от три седмици и в мизерия и мръсотия, защото са без вода. Водопроводът не е законен, защото имотите не са в регулация. Хората молят да не показваме лицата им. Преди заплахите жителите на квартала получили пари, за да „гласуват правилно“ – по 50 лева на човек.

Повече от 20 души от махалата са потвърдили по време на разпитите, че са получили по 50 лева, за да гласуват. Още вчера по телефона Мариян Цонев заяви, че е натопен от местни бизнесмени, чиито интереси засегнал и ще търси правата си в съда.

Коментари

Новини Варна