IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
14:15 | 28 юли 2021
Обновен: 02:33 | 17 април 2024

Парламентът освободи Илко Желязков от Бюрото за контрол на СРС

Той подаде оставка, след като беше санкциониран по закона "Магнитски"

По материала работи: Слав Велев
Парламентът освободи Илко Желязков  от Бюрото за контрол на СРС

Илко Желязков

Санкционираният от САЩ по закона "Магнитски" член и зам.-председател на Националното бюро за контрол на специални разузнавателни средства Илко Желязков напусна поста си. Това се случи, след като оставката му беше приета в Народното събрание със 170 гласа "за" и нито един против, предаде "Сега".

На 2 юни 2021 г. САЩ чрез Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на бизнесмените Васил Божков и Делян Пеевски, както и на Желязков, с твърдения за тяхна значителна роля в корупцията в България.

Малко след това от Държавния департамент на САЩ обявиха и имената на петима българи със забрана за влизане в страната. Това са Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов и Делян Пеевски, както и отново Илко Желязков.

В американските документи се твърдеше, че Пеевски е участвал в корупционни действия именно чрез своето подставено лице - Илко Димитров Желязков, бивш зам.-председател в Държавната агенция за технически операции (ДАТО) и бивш служител в Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС). През 2018 г. той е назначен за зам.-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

Коментари

Новини Варна