IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
България
09:40 | 29 юли 2021
Обновен: 06:58 | 29 март 2024

Сиренето със сухо мляко и вода в спецопаковки. Така ще е по магазините

Млечният продукт с минимум 40% масленост и сухо вещество

По материала работи: Слав Велев
Сиренето със сухо мляко и вода в спецопаковки. Така ще е по магазините

С нова наредба се въвежда и дефиниция за "саламурено сирене с повишено водно съдържание". Предвижда се то да се предлага в търговските обекти само предварително поставено от производителя в опаковки, които не могат да бъдат отстранявани в търговския обект. Съдържанието на сухо вещество и маслеността в него не трябва да бъдат по-малко от 40 на сто, предаде "Монитор".

Посочените критерии са в пълно съответствие с изискванията на международния стандарт Кодекс Алиментариус за сирене в саламура - Codex Group Standard for Cheeses in Brine (CODEX ST AN 208- 1999). За този тип сирена са заложени изисквания за използване на означенията "високомаслено", "пълномаслено", "със средна масленост", "частично обезмаслено" и "обезмаслено". Изискванията са записани в приетата в сряда от МС Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти. В нея са допълнени някои разпоредби от действащата наредба, съобщиха от пресслужбата на служебния кабинет.

Промените имат за цел да регламентират изискванията по отношение етикетирането на храните, при чието производство или приготвяне са използвани имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко. С нормативния акт се въвеждат и изисквания по отношение наименованията, характеристиките, етикетирането и предлагането в търговската мрежа на най-масово присъстващите на пазара в страната сирена - саламурените.

Въвежда се дефиниция на продукта "бяло саламурено сирене", както и критерии относно неговите основни характеристики.

Предвиден е преходен период във връзка с въведените нови изисквания по отношение на етикетирането и опаковането, с цел даване на възможност на бизнеса за адаптиране към направените промени. Наредбата ще влезе в сила три месеца след обнародването й в Държавен вестник.

Коментари

Новини Варна