IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
България
09:50 | 29 юли 2021
Обновен: 17:18 | 17 юни 2024

Джетове фучат близо до къпещи се. Акостират до хавлиите на хората!?

Не спазват забрани и коридори

По материала работи: Слав Велев
Джетове фучат близо до къпещи се. Акостират до хавлиите на хората!?

Джетове фучат опасно близо до къпещи се по морето, сигнализираха читатели „Телеграф“, предаде "Монитор".

Бързите возила акостират до хавлиите на хората, летят във водата близо до брега и създават риск за гостите на плажа, оплакаха се летовници от централния плаж в Каварна. Навсякъде има деца, които щъкат напред-назад и едва ли ще могат навреме да се дръпнат от напиращия джет, обезпокоени са туристите. Пред „Телеграф“ Станимир Стоянов, стопанисващ водната база на плажа, съобщи, че лично той е подал сигнал за джетовете в Гранична полиция и в Морската администрация - Варна. „Става дума за два частни джета. Появиха се преди дни на плажа и спряха точно в свободната зона, което е опасно. За джетовете има специален коридор и те могат да минават само през него“, обясни Стоянов. След сигнала до Гранична полиция джетовете се появили само още веднъж, но този път преминали през коридора.

Случаи с незаконно поведение на тузари с джетове се регистрират всяка година. Проблемът е най-вече с частни джетове, а не с тези, отдавани под наем от концесионерите на плажа, тъй като вторите биха рискували бизнеса си, ако допускат нарушения. „Отдаваните под наем в зона за предоставяне на водноатракционни услуги джетове са снабдени с устройство за дистанционно спиране от брега, намиращо се под надзор на управителя на съответната зона“, информираха за „Телеграф“ от Изпълнителна агенция „Морска администрация“. За тези деяния са предвидени глоби или имуществени санкции в размер от 400 до 2000 лв. От ИАМА посъветваха всички граждани, които станат свидетели на нарушения с джетове, да сигнализират на тел. 112, откъде сигналът се препраща към Гранична полиция, в чиито правомощия е правоналагането в крайплажните зони.

Съгласно наредбите джетовете не могат да се движат на по-малко от 200 метра от брега, а лица под 18 години нямат право да ги карат. Те трябва и да бъдат с регистрационни номера, така че при евентуално нарушение да бъде открит причинителят. Регламентът бе въведен поради зачестилите случаи на злополуки с джетове в морето. За разлика от концесионираните плажове с коридори за джетове по дивите ивици любителите на адреналина порят морето, без да спазват никакъв регламент. Понякога стигат и близо до брега, като застрашават къпещите се. Инциденти това лято край Варна няма, но вече има подадени сигнали за нарушители, които попадат в полезрението на Гранична полиция. Нарушителите обаче често бягат от контролните органи. Щом видят катер, с мръсна газ за секунди достигат брега, вадят бързоходните минилодки на пясъка и после се кълнат, че не са влизали в морето, разказват спасители на плажа. Експерти от морския бранш са категорични, че една от причините е, че инспекторите от „Морска администрация” нямат полицейски функции и не могат да изискват легитимация от джигитите. Така, ако засекат такъв, от ИАМА викат Гранична полиция, което води до загуба на време.

„Това са мотори с над 300 к.с. мощност, които не могат да се настигнат с патрулен катер и да се накажат“, коментират морски инспектори. „Все пак разчитаме на сигнали от туристите, защото често с действията си те стават обект на тормоз от тези развилнели се диваци“, обясняват морските инспектори. Когато нарушители бъдат заловени, те обикновено отнасят полицейски предупреждения. Броят на тези, които не се съобразяват с никакви правила, обаче е много по-голям, но установяването или залавянето им е трудно.
Само по черноморското ни крайбрежие има около 70 места, където се отдават джетове под наем на туристи. Данни на асоциацията по водомоторни спортове сочат, че броят на официално регистрираните джетове у нас са малко над 2000, а неофициално - над 6000. Разминаването се дължи на това, че джетовете, ползвани във вътрешни водоеми като язовири и реки, не подлежат на регистрация.

Спират наетите
от дистанция,
ако ги яха джигит

Джетовете, взети под наем, имат монтирано специално устройство, което позволява те да бъдат спирани от брега, ако се окаже, че яхналият излиза от коридора. Копчето се натиска от брега и когато някой турист реши да експериментира с опасни каскади, дори и далеч от брега, застрашавайки единствено собствения си живот. Варненска фирма е създала и система за GPS проследяване и контрол на джетовете. Системата беше тествана за първи път по време на отминалата на 12 и 13 юни във Варна Балканска джет ски купа и първия кръг от Националния джет шампионат. Идеята за оборудването на джетовете с подобни тракинг устройства е на Българската асоциацията по водомоторни спортове, каза тогава управителят на компанията Димитър Димитров. Тракингите на практика позволяват на концесионерите и тези, които ги отдават под наем, да ги контролират.

Карат мощните минилодки без контрол за алкохол

Една от опасностите с джетовете е употребата на алкохол. Всеки горд собственик на джет може да го яхне на бутилка водка, защото няма орган, който е длъжен да го провери, преди да запали мотора. Концесионерите са длъжни да не отдават джетовете на лица във видимо нетрезво състояние. Това обаче не важи за частните джетове, чиито собственици не минават през никакъв контрол. Същото важи и за възрастта. През изминалите години станаха няколко фатални инцидента, след като опасните машини попаднаха в ръцете на тийнейджъри. Концесионерите проверяват възрастта преди отдаване. Когато става въпрос за частни джетове обаче, е ясно, че и 10-годишно хлапе може да се озове на опасния мотор, стига да докопа ключовете от джоба на тате.

Коментари

Новини Варна