IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
12:30 | 29 юли 2021
Обновен: 21:13 | 16 май 2024

Плажът не е пепелник! Чистят фасовете от пясъка на 40 родни ивици

Инициативата носи името „Промени картинката“

По материала работи: Слав Велев
Плажът не е пепелник! Чистят фасовете от пясъка на 40 родни ивици

Снимка: Промени картинката

Кампания срещу изхвърлянето на фасовете в пясъка се провежда едновременно на 40 плажа по българското Черноморие. Инициативата носи името „Промени картинката“ и цели да повиши информираността за проблема със замърсяването с цигарени фасове и последиците, които носи това. 

За целта са поставени платна с атрактивни визии върху съблекални и спасителни постове, които напомнят, че фасовете са най-големият замърсител на плажовете и най-широкоразпространената форма на боклук в океаните. Над 100 са поставените транспаранти по крайморската ивица. Това разказа в интервю за Радио Варна Диляна Якова – част от организаторите на кампанията „Промени картинката“.

Платната, които целят да привлекат вниманието на плажуващите, са с три визии. Посланията им гласят: „Ти идваш за малко, те остават за дълго“, „Ти ще си тръгнеш, те ще останат“ и „Някой следи остават за дълго“.

За целта на кампанията е създаден и едноименен сайт - https://promenikartinkata.bg/, който дава информация за последиците от безразборното изхвърляне на фасове в околната среда.

Според проучвания всяка четвърта цигара не попада в кошчето, а в канавката, на плажа, на пътя извън колата. Всяка година се изхвърлят над 800 тона цигарени фасове в околната среда, а за разграждането им са нужни от 3 месеца до 15 години в зависимост от външните условия, допълни Якова.

Целият разговор на Сияна Спиридонова с Диляна Якова чуйте ТУК

Коментари

Новини Варна