IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
13:00 | 3 август 2021
Обновен: 21:53 | 28 март 2024

БНБ увеличи резервите си с 2 млрд. лева

България получава  транш от 859 млн. специални права на тираж в Международния валутен фонд

По материала работи: Слав Велев
БНБ увеличи резервите си с 2 млрд. лева

Българската народна банка е увеличила резервите си с 2 милиарда лева. Това става възможно, след като България получава транш от 859 милиона специални права на тираж (СПТ) в Международния валутен фонд.  Така общият размер на СПТ на централната ни банка ще възлезе на около 1,5 милиарда специални права на тираж или около 3,5 милиарда лева.

Разпределението на допълнителните права на тираж във фонда е станало на  2 август. Тогава бордът на управителите на МВФ, чийто член е управителят на БНБ Димитър Радев, е одобрил разпределението на 456 милиарда Специални права на тираж (СПТ).

Целта е да се осигури допълнителна ликвидност в световен мащаб, която да повиши доверието  и да стимулира възстановяването на световната икономика след пандемията.  Настоятелните усилия на управителя на БНБ Димитър Радев и на шефът на фонда Кристалина Георгиева са помогнали България да получи достоен дял от допълнителния пакет.

Коментари

Новини Варна