IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
15:15 | 14 август 2021
Обновен: 12:00 | 1 май 2024

Два бона пожизнена пенсия за олимпийско злато

Държавата отпуска близо половин милион месечно на 220 медалисти от игрите

По материала работи: Слав Велев
Два бона пожизнена пенсия за олимпийско злато

Треньорите вземат по 650 лв.

На 1950 лева възлиза месечната „пенсия“, която държавата отпуска на бившите спортисти на България, печелили златни медали от олимпийски и параолимпийски игри. Сумата представлява 3 минимални работни заплати (бел. ред. - 650 лв. в момента) и се изплаща на всеки шампион, прекратил състезателна дейност.

В момента 48 олимпийски първенци се възползват от тези премии.

Изплащането им е регламентирано в чл. 136, ал. 4 от Закона за физическото възпитание и спорта.

Премии се полагат също и на сребърните и бронзовите медалисти от игрите, както и на личните им треньори. Вицешампионите получават 90 на сто от три минимални работни заплати или по 1755 лв. в момента, а класиралите се на трето място – 80% или по 1560 лв.

Към август 2021 г. месечни премии получават 220 олимпийски и 5 параолимпийски медалисти. Средствата са в общ размер от 457 860 лева за първите и 14 040 лева за параолимпийските медалисти, сочи справка от ММС, предоставена на „Монитор“.

Когато даден спортист е спечелил повече от един олимпийски медал, той взема премия за всяко едно отличие според разписаното в закона. Всички участници в отборните спортове също получават пълното възнаграждение за съответния медал.

Пожизнени премии вземат и личните треньори на състезателите, както и старши треньорите от колективните спортове. Те получават по една минимална работна заплата или 650 лв., независимо какъв цвят е медалът на техния възпитаник. Към август 2021 г. месечни премии вземат 123 лични треньори на олимпийски медалисти и старши треньори на отборите, а средствата са в общ размер на 79 950 лева.

За да започне даден спортист да се възползва от тези премии, то след прекратяване на състезателната си дейност трябва да подаде писмено или по електронен път заявление чрез Българския олимпийски комитет до министъра на младежта и спорта. Треньорите пък трябва да навършат пенсионна възраст и да са посочени като лични наставници, пряко участвали в подготовката на дадения медалист или отбор за срок не по-кратък от 4 г.

Премиите бяха гласувани от Народното събрание още през 2012 г. и влязоха в сила от 1 януари 2013 г. Размерът им обаче се променя в зависимост от размера на минималната работна заплата у нас. Средствата пък идват от бюджета на Министерството на младежта и спорта.

Мария Гроздева води класацията

Най-титулуваната българска спортистка Мария Гроздева, която в Токио обяви край на състезателната си кариера, ще получава 8580 лв. за двата си златни и 3 бронзови олимпийски отличия.

След нея е още една дама – Ваня Гешева, която има пълен комплект медали от Сеул 1988 и сребро от Москва 1980 в каяка, които й носят премия от 7020 лв. Въпреки че няма титла, но пък може да се похвали с 1 сребърен и 3 бронзови отличия гимнастикът Йордан Йовчев се радва на премия от 6435 лв. Двукратните олимпийски шампиони Николай Бухалов (кану) и Таню Киряков (стрелба), които имат и по един бронз в олимпийския си актив, вземат по 5460 лв.

Общо 9 отбора във футбола, баскетбола, волейбола и художествената гимнастика са стигали до медалите на олимпийски игри (без да броим златния ансамбъл от Токио, който все още играе), като всички техни представители също вземат премии.

Коментари

Новини Варна